Σταματήστε το BSL

Το BSL είναι μια ηθική αποτυχία. Το BSL είναι μια αποτυχία για την δημόσια ασφάλεια.

Παρακάτω θα περιγράψουμε στοιχεία από άλλα κράτη που εφαρμόζεται ή έχει εφαρμοσθεί η Νομοθεσία περί Συγκεκριμένων Φυλών Σκύλων, εστιάζοντας περισσότερο στις Η.Π.Α.

Περιγραφή

Η Νομοθεσία περί Συγκεκριμένων Φυλών Σκύλων, απαγορεύει ή περιορίζει συγκεκριμένους τύπους σκύλων και βασίζεται στην εμφάνισή για να εκληφθούν ως "επικίνδυνοι".
Μία απαγόρευση φυλής συνήθως επιβάλλει, τα σκυλιά συγκεκριμένης εμφάνισης (η “στοχευμένη φυλή”) να απομακρυνθούν από την περιοχή που ισχύει η νομοθεσία.
Οι περιορισμοί συγκεκριμένων φυλών δύναται να απαιτούν από τον ιδιοκτήτη μιας στοχευμένης φυλής να κάνει κάποιο ή όλα από τα παρακάτω ή και άλλα, αναλόγως του τι ορίζει ο νόμος.

 • Το σκυλί να κυκλοφορεί με φίμωτρο σε δημόσιους χώρους.
 • Το σκυλί να στειρώνεται.
 • Το σκυλί να περιορίζεται σε κλουβί με ειδικές προϋποθέσεις.
 • Το σκυλί να διατηρείται δεμένο με λουρί συγκεκριμένου μήκους ή/και υλικού.
 • Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να πληρώνει ασφάλεια συγκεκριμένου ποσού.
 • Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να τοποθετεί ταμπέλες άγριου σκύλου στο εξωτερικό της οικίας που κατοικεί ο σκύλος.
 • Το σκυλί θα πρέπει να φέρει ταμπελάκι άγριου σκύλου ή κάποιο άλλο αξεσουάρ αναγνώρισης.


Η Νομοθεσία προς συγκεκριμένες φυλές εφαρμόζεται μόνο σε σκυλιά συγκεκριμένης εμφάνισης, όχι σε όλα τα σκυλιά. Δεν λαμβάνει υπ όψιν το πως ο ιδιοκτήτης έχει αναθρέψει, εκπαιδεύσει ή χειριστεί το σκυλί. Δεν λαμβάνει υπ όψιν τη συμπεριφορά του σκυλιού.

Γιατί είναι λάθος η Νομοθεσία περί Συγκεκριμένων Φυλών Σκύλων;

 • Η Νομοθεσία περί Συγκεκριμένων Φυλών Σκύλων δεν βελτιώνει την δημόσια ασφάλεια και δεν προλαμβάνει τις επιθέσεις σκύλων.
 • Η Νομοθεσία περί Συγκεκριμένων Φυλών Σκύλων αγνοεί το πρόβλημα και την ψυχολογική κατάσταση των θυμάτων και των πιθανών θυμάτων, άλλων, μη στοχευμένων φυλών.
 • Η Νομοθεσία περί Συγκεκριμένων Φυλών Σκύλων είναι πολυέξοδη.
 • Η Νομοθεσία περί Συγκεκριμένων Φυλών Σκύλων προϋποθέτει ότι κάθε σκυλί είναι ταυτοποιημένης φυλής, κάτι που αποδεδειγμένα είναι αδύνατο να γίνει με αντικειμενικότητα.
 • Η Νομοθεσία περί Συγκεκριμένων Φυλών Σκύλων καθιστά τις στοχευμένες φυλές ελκυστικότερες για τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες και τα εγκληματικά στοιχεία.
 • Η Νομοθεσία περί Συγκεκριμένων Φυλών Σκύλων δεν κάνει κάτι ούτως ώστε οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες να αναλογισθούν τις ευθύνες τους.
 • Η Νομοθεσία περί Συγκεκριμένων Φυλών Σκύλων τιμωρεί υπεύθυνους ιδιοκτήτες σκύλων.


Κανένας Κυνολογικός Φορέας δεν υποστηρίζει τη Νομοθεσία περί Συγκεκριμένων Φυλών Σκύλων.


Pitbull, Amstaff, Staffordshire κτλπ

Υπαρχει συχνα μια παρεξηγηση κατανοησης περι του τι ειναι τι μεταξυ ολων των σκυλιων που συνανταμαι μπροστα μας, ειτε εδω στο φορουμ ειτε και ανα την υφηλιο. Το συγκεκριμενο θεμα θα προσπαθησει να διαχωρησει καπως τα διαφορα σκυλια επισημαινοντας τις διαφορες και τις ομοιοτητες τους και τοποθετωντας τις διαφορες ονομασιες που χρησημοποιουνται. Για να γινει αυτο θα ακολουθησουμε μια επιγραμματικη ιστορικη αναδρομη προκειμενου να διευκολυνθουμε. Παρακαλω να κατανοησετε πως ευθυς εξαρχης το κριτηριο διαχωρισμου ειναι ο σκοπος εκτροφης του καθε σκυλιου, εφοσον προκειται για σκυλια εργασιας.
Σε προηγουμενους αιωνες υπηρχαν στη Βρετανια οι προγονοι ολων των συγκεκριμενων σημερινων σκυλιων οπου ειχαν διαφορα εργασιακα καθηκοντα αναμεσα σε αυτα και οι κυνομαχιες. Οι σημερινοι απογονοι τους ονομαζονται ΣΤΑΦΟΡΝΤΣΑΪΡ και χονδρικα υπαρχουν σε τρεις τυπους
Τα "εκτροφης για σοους" που ειναι σχετικα κοντα, φαρδια, με μεγαλα κεφαλια αναλογικα και κοντη μουσουδα
Τα "εκτροφης εργασιας" που ειναι λεπτοτερα, με ψηλοτερο ποδι και κανονικο κεφαλι και
Τα "αθλητικου τυπου" που ομοιαζουν εμφανισιακα με τα εργασιας αλλα στο κοντινο παρελθον τους δεν εχουν υπαρξει εργαζομενοι προγονοι. Οι δυο τελευταιοι τυποι μπορουν να εχουν μια ποικιλια χρωματων, σωματοτυπου και εμφανισης και να θυμιζουν απο μικροσωμα συμπαγη πιτμπουλ μεχρι του να μη ξεχωριζουν απο πιτ εργασιας. Τα σταφορντσαιρ ειναι αναγνωρισμενη ρατσα απο τις διεθνεις ομοσπονδιες.

Καποια στιγμη το 19ο και τον 20ο αιωνα, το κυμα μεταναστων απο Ευρωπη προς Αμερικη μετεφερε μαζι του και τα προαναφερθεντα σκυλια απο τα οποια εξελιχθηκαν ολες οι σημερινες ρατσες. Τα σκυλια αυτα εργαζονταν κανονικα οπως και στην Ευρωπη. Καποια στιγμη οι εκτροφεις τους θελησαν να αναγνωριστουν απο τους κυνολογικους ομιλους και εκει ξεκινα ο διαχωρισμος. Η ιδιαιτεροτητα που διεπει καθε ομοσπονδια ειναι πως επιδιωκει ενα πλαισιο συγκεκριμενης εμφανισης της καθε ρατσας προκειμενου να μπορει να κρινει σε διαγωνισμους μορφολογιας. Στην αρχη επιχειρησαν οι εκτροφεις να εγγραφουν στην ΑΚC (Αmerican Kennel Club) αλλα δεν εγιναν δεκτοι λογω ελειψης προδιαγραφων εμφανισης, οποτε και ιδρυσαν μονοι τους την UKC (United Kennel Club). Eτσι εχουμε τη δημιουργια του πρωτου registry για APBT (Αμερικαν Πιτμπουλ Τερριε). Καποιοι εκτροφεις ομως που επιθυμουσαν την αναγνωριση της ρατσας απο την AKC αποφασισαν να στρεψουν τους στοχους των εκτροφων τους σε ζωα συγκεκριμενης εμφανισης και ηπιου χαρακτηρα. Ετσι προεκυψαν τα ΑΜΕΡΙΚΑΝ ΣΤΑΦΟΡΝΤΣΑΪΡ (ΑμΣταφ) Τα σκυλια αυτα τεινουν να εχουν συμπαγη και σχετικα βαρια σωματοδομη με ανοιχτο θωρακα και τετραγωνισμενο κεφαλι. Συχνα τα αυτια τους ειναι κομμενα για λογους αισθητικης. Τα ΑμΣταφ ειναι αναγνωρισμενη ρατσα απο τις διεθνεις κυνολογικες ομοσπονδιες. Οποιο ζωο εγγραφει πρωτα ως ΑμΣταφ μπορει στη συνεχεια να εγγραφει και στην UKC σαν πιτμπουλ οχι ομως και το αντιθετο. Υπαρχουν καποια ελαχιστα ζωα στην αμερικη οπου μπορει να προερχονται απο γραμμες εγγεγραμμενες ως ΑμΣταφ και να εργαζονται αλλα ειναι πραγματικα σπανια.
Καποια στιγμη τον περασμενο αιωνα οι κυνομαχιες απαγορευθηκαν οποτε οσοι εκτροφεις της UKC ακολουθησαν τη νομοθεσια αρχισαν να αποκλινουν απο τα παλαιοτερα προτυπα της ρατσας και να ομοιαζουν με την AKC. Oσοι εμειναν πιστοι στα παλαια προτυπα δημιουργησαν την ADBA (American Dog Breeders Association) και συνεχισαν να εγγραφουν τα σκυλια τους ως Αμερικαν Πιτμπουλς Τερριε, οποτε πλεον εχουμε τα δυο διαφορετικων ομοσπονδιων αναγνωρισιμα ΑΜΕΡΙΚΑΝ ΠΙΤΜΠΟΥΛ ΤΕΡΡΙΕ αυτα που ακολουθουν τα προτυπα της UKC και υποτιθεται πως ειναι εκτροφων επικεντρωμενων στην εμφανιση και αυτα που ακολουθουν προτυπα ADBA και ειναι εκτροφης επικεντρωμενης στην ικανοτητα εργασιας. Τελευταια καθως η ΑDBA διοργανωνει και αθλητικους αγωνες αρχιζει να δημιουργειται και μια υποκατηγορια, οχι αρκετα ξεκαθαρη ακομη, σκυλιων ADBA που εκτρεφονται με βαση την αποδοση στον αθλητισμο και απεχουν απο "εργασια". Φυσικα υπαρχουν και τα πιτμπουλ παραδοσιακων εκτροφεων που δεν ασχολουνται να τα εγγραψουν σε καμμια ομοσπονδια και απλα παραγουν εργασια. Στην περιπτωση αυτη ο διαχωρισμος τους γινεται βαση της εμπιστοσυνης που δειχνει το κοινο στον καθε εκτροφεα και μονο. Τα πιτμπουλ μπορουν να παρουσιαζουν ποικιλομορφια εμφανισης, χρωματος, βαρους καθως ειναι προσδιορισμενα στην ικανοτητα και οχι σε κριτηρια εμφανισιακα. Γενικολογωντας ειναι τα πλεον χαμηλα σε κιλα σε σχεση με τα ΑμΣταφ και τα ΑμΜπουλις και παρουσιαζουν λυγεροκορμο σωματοτυπο με πιο αναλαφρη εμφανιση. Πριν απο περιπου 20 χρονια, καποιοι εκτροφεις στην Αμερικη επεδιωξαν να δημιουργησουν ενα σκυλι που να μοιαζει με πιτμπουλ αλλα να ειναι μεγαλοσωμο, βαρυτερο με μεγαλυτερο κεφαλι κλπ. Το εκαναν ανακατευοντας πιτμπουλ, αμσταφ αλλα και αλλα μαστιφοειδη σκυλια. Το αποτελεσμα των προσπαθειων τους καποια στιγμη καταγραφηκε και δημιουργησε αυτο που σημερα αποτελει χωριστη ρατσα και ονομαζεται ΑΜΕΡΙΚΑΝ ΜΠΟΥΛΙ (ΑμΜπουλι). Δεδομενου πως συνηθως ειναι σκυλια μοδας εμφανισης συνηθως η αξια τους μετριεται με κριτηριο το χρωμα, το βαρος τους και το μεγεθος του κεφαλιου τους, επισης οσο πιο κοντα τοσο πιο καλα. Συνηθως ο χαρακτηρας τους ειναι ευκολος ομως καθως ειναι προσφατη και εντονη η επιδραση των μαστιφοειδων ειναι συχνο το φαινομενο εμφανισης επιθετικου στον ανθρωπο χαρακτηρα, κατι που οφειλει να απουσιαζει σε ολες τις προαναφερθεντες ρατσες. ΜΠΟΥΛΙΣ Σε ελευθερη μεταφραση ειναι αυτο που θα αποκαλουσαμε μπουλντογκοειδες ή πιτοειδες. Σε αυτη την κατηγορια υπαγονται οσα σκυλια ειναι προιοντα μιξης Πιτ με ΑμΣταφ, Σταφ ή οτιδηποτε αλλο, δηλαδη μιξεις συγγενων / κοντινων ρατσων. Πολλοι μπορει να χαρακτηριζουν ετσι σκυλια που εχουν αγνωστο γεννεαλογικο δενδρο και αρα δεν μπορουν να πιστοποιηθουν σα πιτ. Τελος, στην πλεον ακραια εκφραση της λεξης, ετσι χαρακτηριζονται οσα σκυλια εχουν παψει πλεον να εργαζονται κατα τον παραδοσιακο τροπο υπο την λογικη πως αμα δεν ειναι σταφ, αμσταφ, αμμπουλι αλλα πιτ που "δεν εργαζονται" δεν μπορουν πλεον να θεωρουνται μερος εκτροφης της αυθεντικης ρατσας πιτ.
Ας κανουμε τωτα μια αποπειρα να δουμε τι κατηγοριες ζωων συναντουμε στη χωρα μας.
Σταφορντσαιρ. Δεν ειναι ιδιαιτερα διαδεδομενα στην Ελλαδα, υπαρχουν καποια ελαχιστα απο ιδιοκτητες που τα κατεβαζουν και σε αγωνες ΚΟΕ, που σημαινει πως ειναι και εγγεγραμμενα σε ομοσπονδια αναγνωρισιμη, επομενως μιλαμε για ζωα με πεντιγκρι και χαρτια. Ειναι της εκθεσιακης κατηγοριας. Κανουν και καποιες γεννες, δεον ειναι οποιος αγοραζει να εγγραφει κιολας το κουταβι του. Υπαρχει ενα δειγμα αθλητικου τυπου αλλα δε γνωριζω την υπαρξη δευτερου. Δε γνωριζω για την υπαρξη σταφορντ αμεσα εργασιακων καταβολων στη χωρα μας και υποθετω πως δεν υπαρχουν. Πιθανολογω για την υπαρξη καποιων σταφορντσαιρ απο πωλησεις μεσω πετ-σοπς, χωρις σοβαρα αναγνωρισημα χαρτια κλπ. προερχομενα απο puppy mills. Aπο τη στιγμη που δε μπορει να πιστοποηθει η αυθεντικοτητα τους, στην καλυτερη μπορουμε να τα αποκαλουμε σταφορντ ελληνικου τυπου και αγνωστων στοιχειων. Οπως και να εχει, εαν υπαρχουν, τα σκυλια αυτα ειναι ελαχιστα.
ΑμΣταφ. Υπαρχουν αρκετα δειγματα στη χωρα μας. Καποια ειναι με χαρτια γνησιοτητας και καποια οχι. Τα δευτερα ειτε προερχονται απο αγορες απο πετ σοπ και αρα απο εκτροφεια γειτονικων χωρων, ειτε απο γεννες σκυλιων που ηδη υπαρχουν στη χωρα μας. Απο τη στιγμη που δεν υπαρχουν χαρτια, που υπαρχει σοβαρο ενδεχομενο να ειναι προιοντα puppy mills και δεν προερχονται απο καποιο σοβαρο εκτροφεα που να γνωριζουμε, μπορουμε να τα χαρακτηρισουμε ως ελληνικου τυπου ΑμΣταφ. Επισημαινω, καθως τα ΑμΣταφ ειναι ρατσα σοους, φυσικα και αναμενεται ο καθε αξιοπρεπης εκτροφεας να μπορει να παρασχει χαρτια γνησιοτητας αναγνωρισμενα απο ΚΟΕ κλπ. Αμερικαν Πιτμπουλ Τερριε. Εμειναν για το τελος καθως αποτελουν το κυριο αντικειμενο του φορουμ, συγκεντρωνουν τη μεγαλύτερη πληθωρα αποψεων περι του τι ειναι τι, χαρακτηριζονται απο εργασια αλλα και πιστοποιηση γνησιοτητας και λιγο πολυ ολοι θελουν να λενε πως εχουν πιτ και τιποτε αλλο, ασχετα εαν προκειται για ζωα καθαρα κατοικιδια.

1. ADBA registered Υπαρχουν λιγα στη χωρα μας, απο εργασιακες γραμμες καθως οσοι ασχοληθηκαν με την εισαγωγη τετοιων σκυλιων ηξεραν τι ηθελαν και θεωρω πως δε θα αγορασαν καποιο απο αναξιοπιστο εκτροφεα που μπορει να "κρεμασε" χαρτια. Λιγο πολυ ολοι παραδεχονται πως ειναι πιτ τα συγκεκριμενα σκυλια.

2. UKC registered. Επισης υπαρχουν καποια στη χωρα μας, προκειται συνηθως για ζωα που η εμφανιση τους ειναι περισσοτερο βαρια απο τα προηγουμενα και κατα κανονα προερχονται απο εκθεσιακες γραμμες. Προκειται για πιτ μπουλ χωρις αποδειξη εργασιας στο κοντινο παρελθον τους, για αυτο και καποιοι φανατικοι των παραδοσιακων εκτροφων τα αποκαλουν μπουλις. Η αξια των ζωων δεν υποβιβαζεται, ονομαζονται πιτμπουλ κανονικοτατα, απλα ειναι προιοντα διαφορετικων εκτροφικων στοχων. Προσωπικα θεωρω σωστο να διαχωριζουμε την κατευθυνση της καθε εκτροφης καθως μπορει να παραγει ζωα εξαιρετικα διαφορετικου χαρακτηρα με τα UKC να ειναι πολυ καταλληλοτερα για κατοικιδια και λιγοτερο εμπειρους ιδιοκτητες.

3. Εργασιακες εκτροφες ανευ πιστοποιησης. Προκειται για σκυλια αντιστοιχων προσοντων και χαρακτηριστικων με την πρωτη κατηγορια και προερχονται απο εκτροφεις οπου ο πιθανος αγοραστης αισθανεται πως μπορει να εμπιστευθει για την ειλικρινεια τους. Το γεννεαλογικο τους ειναι γνωστο και βαση αυτου γινεται και η επιλογη για αποφαση αγορας. Χαρτια δεν υπαρχουν ειτε διοτι δεν μπορει να παρασχει ο εκτροφεας ειτε γιατι δεν ενδιαφερεται να επωμισθει το κοστος ο αγοραστης, καθως ενδιαφερεται για την ποιοτητα του σκυλιου και μονο.

4. Σκυλια απο πετ σοπ ανευ πιστοποιησης. Δε μπορω να σκεφτω καποιο αλλο χαρακτηρισμο, πιτοειδη χωρις χαρτια απο το εμποριο χωρις γνωση του αγοραστη για τον στοχο των εκτροφων ειτε σε εργασια ειτε σε εμφανιση. Και ημιαιμα μπορει να τα αποκαλεσει καποιος και μπουλι και οτι να 'ναι. Καμμια αποδειξη δεν υπαρχει για το τι ειναι τι περα απο την υπαρξη ενος πετ σοπ καπου.

5. Ελληνικα ΠιτΜπουλ. Προκειται για σκυλια απο ελληνες ιδιωτες. Πιθανον στο μακρινο παρελθον τους να προερχονται απο γραμμες εργασιας που πρωτοεφτασαν στην Ελλαδα τη δεκαετια του 80. Η αναπαραγωγη τους συνηθως γινεται με γνωμονα το μεγεθος, το κεφαλι, το χρωμα, την επιθετικοτητα στον ανθρωπο και ενα σωρο αλλους λαθος λογους που δεν προσβλεπουν στη βελτιωση της φυλης. Προκειται για προιοντα εκτροφων που δεν εχουν περασει καμμια κριση σε εργασια στις προσφατες γεννεες αλλα και σε πολλες περιπτωσεις η οποια μορφολογικη αρτιοτητα τους ειναι καθαρα προιον της προσωπικης κρισης του καθε ιδιοκτητη και στερειται αντικειμενικοτητας. Φυσικα μπορουν να ειναι υγιεστατα ζωα και αξιολατρευτα κατοικιδια και ικανοποιουν συνηθως τους ιδιοκτητες τους. Αποτελουν τη συντριπτικη πλειοψηφια δειγματων της φυλης στην Ελλαδα, οπως και στο φορουμ μας αλλωστε. Ειναι πιθανον στο παρελθον να εχουν γινει και επιμιξιες με αλλες μαστιφοειδεις φυλες ή πιτ με αμσταφ κλπ. Για τους λογους αυτους πολλοι φανατικοι του παραδοσιακου προτυπου της φυλης τα αποκαλουνε μπουλις, δηλαδη προιοντα τυχαιων διασταυρωσεων. Στη κατηγορια αυτη μπορουμε να συμπεριλαβουμε και σκυλια με χαρτια απο αναξιοπιστα registries ή με ενα γνωστο καλο προγονο αλλα ελειψη σοβαρων στοιχειων για το γεννεαλογικο τους κλπ. Γενικοτερα ολα τα σκυλια των οποιων οι γονεις βρισκονται στη χωρα μας και δεν φερουν αξιοπιστη πιστοποιηση γεννεαλογικου ή δεν προερχονται απο σοβαρο εκτροφεα, υπαγονται στη συγκεκριμενη κατηγορια.

Δε γνωριζω για την υπαρξη Αμερικαν Μπουλι στη χωρα μας, οποτε κει θεωρω πως ειναι μαλον απιθανο να υπαρχει.
Ελπιζω να εχουν καλυφθει ολες οι κατηγοριες που συναντα καποιος στη χωρα μας, εαν υπαρχει κατι που εχει παραμεληθει ας το επισημανετε. Το θεμα θα μεινει ανοικτο για δυο μερες ακριβως για αυτο το λογο. Κατοπιν θα κλειδωθει και παλι, αφου πρωτα σβηστουν ολες οι παρατηρησεις καθως σκοπος του δεν ειναι να αποτελεσει αντικειμενο διαλογου αλλα πηγη ενημερωσης σε καποιους διαχωρισμους, χονδρικα παντα, για το τι σκυλια μπορει να φερουν την ονομασια πιτ και τι κρυβεται απο πισω.

Για την ράτσα AmStaff

Το αμερικανικό σταρφορντσαιρ τερριερ είναι το ίδιο σκυλί με το αμερικανικο πιτμπουλ τερριερ αλλά βγήκε από τα πιτ στη μέση της δεκαετίας του 1930.Η AKC άνοιξε τα βιβλία της σε λίγα μονό πιτ μπουλ που ταιριάζουν στα στανταρντ που έχουν διαλέξει, και κατέληξαν με το όνομα σταρφορντσαιρ τερριερς. Την αρχή της δεκαετίας του 1970 το όνομα άλλαξε σε αμερικανικό σταρφορντσαιρ τερριερ, για να αποφύγουν οποιαδήποτε σύγχυση με την ράτσα που λέγετε σταρφορντσαιρ μπουλ τερριερ από την Αγγλία που ήταν επίσης αναγνωρισμένη από την AKC.

Περισσότερα...

Πρόγραμμα ανάπτυξης σκύλων

Πρόγραμμα ανάπτυξης σκύλων

 
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πώς και πότε ενηλικιώνεται ο σκύλος. Αν έχετε ένα κουταβάκι, συμβουλευτείτε το παρακάτω πρόγραμμα ανάπτυξης σκύλων για να αντιληφθείτε την πορεία της ανάπτυξης του Αμερικανικού Πιτ Μπουλ Τεριέ σας. Αυτή η γνώση θα σας βοηθήσει καθώς θα ασχολείστε μαζί του τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

Περίοδος Ηλικία Χαρακτηριστικά
ΠΡΩΤΗ
ΜΕΧΡΙ
ΤΡΙΤΗ
ΜΕΧΡΙ
ΕΠΤΑ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
Το κουτάβι χρειάζεται τροφή, ύπνο και ζεστασιά, ενώ ανταποκρίνεται στο απαλό άγγιγμα. Χρειάζεται τη μητέρα του για ασφάλεια, καθώς και άλλα νεογέννητα για να μάθει στη συμβίωση με άλλα ζώα. Μαθαίνει να ζει στην αγέλη και αναγνωρίζει τον αρχηγό της. Αρχίζει να συναναστρέφεται με παιδιά και μεγάλους για μικρά χρονικά διαστήματα. Αρχίζει να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον.
ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΧΡΙ
ΔΩΔΕΚΑ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
Αναπτύσσεται πλήρως ο εγκέφαλος του. Χρειάζεται την επαφή με τον έξω κόσμο. Απομακρύνεται από τη μητέρα και τα αδέρφια του. Χρειάζεται να μεταβεί από την αγέλη των σκύλων στην ανθρώπινη κοινωνία. Η κυριαρχία του ανθρώπου είναι αναγκαία, Η περίοδος του φόβου κυμαίνεται μεταξύ οκτώ και δεκαέξι εβδομάδων. Αποφεύγουμε να το τρομάζουμε ή να το εκφοβίζουμε.
ΠΕΜΠΤΗ ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ
ΜΕΧΡΙ
ΔΕΚΑΕΞΙ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

Πρέπει να αρχίσει η εκπαίδευση για υπακοή. Λιγότερη επαφή με άλλα σκυλιά, περισσότερη με ανθρώπους, μέρη και τοποθεσίες. Η περίοδος αυτή θα περάσει γρήγορα αν θυμάστε ότι το κουταβάκι περνάει στην εφηβεία. Να είστε σταθερός και προσεκτικός, διότι αναπτύσσεται το ένστικτο της απομάκρυνσης. Η επιμονή και η υπερπειθαρχία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά. Επαινέστε τη σωστή συμπεριφορά του.
ΝΕΑΝΙΚΗ ΤΕΣΣΕΡΙΣ
ΜΕΧΡΙ
ΟΚΤΩ ΜΗΝΕΣ

Άλλη μια περίοδος φόβου μεταξύ έβδομου και όγδοου μήνα. Περνάει γρήγορα αλλά προκαλεί φόβο και πόνο. Πλησιάζει η σεξουαλική ωριμότητα. Δημιουργούνται σταθερές τάσεις. Το σκυλί πρέπει τώρα να καταλαβαίνει τις εντολές κάτσε, εκεί, κάτω και πάμε.Σημείωση:

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΣΚΥΛΟ ΣΕ ΣΚΥΛΟ.

Για την ράτσα PitBull

Οι ιδέες για την ιστορία και τις χρήσεις της ράτσας τρέχουν από το ρομαντικό .. στο παράλογο!! Ο λόγος είναι απλός : κανένας από εμάς δεν ήταν εκεί εκατοντάδες χρόνια πριν , όταν όλα ξεκίνησαν .. Εντούτοις , μερικά πράγματα είναι γνωστά ως γεγονός.
Το bulldog και το mastiff προήλθαν από τον ίδιο κοινό πρόγονο, που αφορά τα σκυλιά που χρησιμοποιήθηκαν για χιλιάδες έτη σε πολλούς πολιτισμούς για να κρατούν τα επικίνδυνα άγρια ζώα ενώ οι κυνηγοί τα σκότωναν. Τα bulldog κατά τον μεσαίωνα έμοιασαν με τη φυλή που ξέρουμε σήμερα ως pit bull «ταύρος κοιλωμάτων», και όπως τα σκυλιά σήμερα, ποικίλανε στο μέγεθος από αρκετά μικρό, μέχρι το μέγεθος bull mastiff .

Περισσότερα...