Πηδάει επάνω στον κόσμο - Πως να μην ανεβαίνει στα κρεβάτια - Όταν την μαλώνω λερώνει όπου βρει

Ερώτηση:

Καλημέρα,
Θα ήθελα την πολύτιμη βοήθεια σας!!!! Έχω μια πιτμπουλινα 6 μηνών η οποία όταν έρχεται κάποιος στο σπίτι πηδάει συνέχεια πάνω του με αποτέλεσμα να αποφεύγω να καλώ κόσμο σπίτι μου.
Επίσης θέλω να μου πείτε πως μπορώ να της ξεμάθω να ανεβαίνει στα κρεβατια (λάθος καθαρά δικό μου) για να σταματήσει πλέον η οικογένεια μου να κοιμάται με κλειστές πόρτες! Όταν θέλει να κοιμηθεί και δεν τις ανοίγουμε αρχίζει και γαυγίζει , μένω σε διαμέρισμα και ο θόρυβος ειδικά τις ώρες κοινής ησυχίας μου προκαλεί πρόβλημα, το ίδιο συμβαίνει και όταν την περιορίζω(τιμωρία) στο μπαλκόνι για κάτι που έκανε!
Όταν την μαλώνω (ποτέ χωρίς λογο) μετά από λίγο πάει και λερώνει όπου βρει ενώ ξέρει ότι κάτι τέτοιο ειναι λάθος, θεωρώ ότι το κάνει επίτηδες!
Τέλος δεν μπορώ να της επιβληθώ , στο αγόρι μου ''κάθεται'' σούζα ενώ σε μένα μπορώ να πω ότι δεν με υπολογίζει καθόλου...κατά τα άλλα η ΡΑΛΟΥ ειναι πανέξυπνη!!! Εκπέμπω S.O.S


Απάντηση

Αγαπητή κυρία Αντριάνα καλησπέρα σας,
 
Όσον αφορά το θέμα του πηδήματος στους επισκέπτες θα πρέπει αρχικά εσείς η ίδια και όποιος άλλος συναναστρέφεται με την σκυλίτσα σας καθημερινά να μην την επιβραβεύει όταν πηδάει.
Ανταμοιβή/επιβράβευση δεν είναι μόνο ή λιχουδιά είναι το χάδι μας, η φωνή μας, η ματιά μας, το παιχνίδι, το φαγητό, το λουρί για την βόλτα και πολλά άλλα.
Άρα θα πρέπει οτιδήποτε τις δίνετε ακόμη και προνόμια να δίνονται μόνο όταν είναι και τα τέσσερα πόδια στο έδαφος.
Όταν έρχονται επισκέπτες ή όταν συναντάτε φίλους στο δρόμο ζητήστε τους ευγενικά να μην της δώσουν καμία σημασία όπως επίσης να μην ανταμείψουν την συμπεριφορά της με κάτι από τα παραπάνω όταν πλέον ηρεμίσει μπορούν να την χαϊδέψουν.
Αν παρόλα αυτά η συμπεριφορά της είναι πολύ έντονη και δεν μπορείτε να την ελέγξετε κρατήστε την στο λουρί χωρίς φωνές ή επιπλήξεις έτσι ώστε να μην της δοθεί η δυνατότητα να πηδήξει επάνω στον επισκέπτη.
Επιβραβεύστε την όταν βρίσκετε με τα τέσσερα πόδια στο έδαφος.
Χρησιμοποιείστε το αγαπημένο της κόκαλο, παιχνίδι ή Kong  για να την κρατάτε απασχολημένη όση ώρα υπάρχει κόσμος στο σπίτι.
Σίγουρα το να "ξεμάθει" όπως λέτε να ανεβαίνει επάνω στα κρεβάτια δεν είναι εύκολο γιατί θέλει υπομονή και συνέπεια από μέρους σας.

Μερικά πιθανά tips που μπορώ να προτείνω είναι:

  • Δώστε της ένα εναλλακτικό σημείο αντί του κρεβατιού σας. Τον πρώτο καιρό επιβραβεύστε την κάθε φόρα που το χρησιμοποιεί με το αγαπημένο της κόκαλο, λιχουδιά, παιχνίδι, χάδι κλπ.
  • Να μην της δίνετε η δυνατότητα να ανεβαίνει επάνω στο κρεβάτι. Κλείστε την πόρτα, βάλτε κάποιο εμπόδιο, κατεβάστε την χωρίς να της φωνάξετε ή την μαλώσετε (ουδέτερη στάση χωρίς συναίσθημα).
  • Όταν πάτε για ύπνο να υπάρχει εκεί κοντά και το μαξιλάρι της. Αν προσπαθήσει να ανέβει επάνω στο κρεβάτι σας κατεβάστε την χωρίς να της φωνάξετε. Επιβραβεύστε την όταν χρησιμοποιεί το σημείο της.
  • Διαφορετικά χρησιμοποιείστε κάποιο εμπόδιο στην πόρτα σας ή ένα baby gate έτσι ώστε να έχει ορατότητα αλλά όχι πρόσβαση στο δωμάτιο. Το μαξιλάρι της και πάλι να είναι κοντά στο δωμάτιο και την επιβραβεύετε όταν το  χρησιμοποιεί.
  • Σε περίπτωση που κλάψει, γαυγίσει κλπ. αδιαφορείτε. Είναι λογικό να συμβεί μιας και μέχρι σήμερα κοιμόταν μαζί σας. Μόλις ηρεμίσει και πάει στο κρεβάτι της την ανταμείβετε.
  • Αν τα γαυγίσματα, κλάματα κλπ. είναι πολύ έντονα δοκιμάστε να κάνετε τα παραπάνω σε ώρες μη κοινής ησυχίας και μη πραγματικού ύπνου δικού σας.
  • Οι ανταμοιβές τον πρώτο καιρό πρέπει να είναι έντονες και συχνές.
  • Όταν είναι ώρα πραγματικού ύπνου δικού σας και του σκύλου αρκεστείτε σε ένα χαλαρό μπράβο κορίτσι μου. Δεν θέλουμε να την αναστατώσουμε και να σηκωθεί ή να ξυπνήσει αν κοιμάται.
  • Όταν δουλεύετε το μαξιλάρι σε μορφή μαθήματος με σκοπό να της κάνετε έντονο το γεγονός ότι όποτε χρησιμοποιεί το κρεβάτι της συμβαίνουν θετικά και όμορφα πράγματα τότε χρησιμοποιείτε λιχουδιές, παιχνίδια, χάδια κλπ.
  • Το μαξιλάρι ή το κρεβάτι θα πρέπει να υπάρχει και όταν είστε σε άλλους χώρους του σπιτιού πχ. σαλόνι.

 
Η σκυλίτσα σας δεν λερώνει όταν την μαλώνετε γιατί σας εκδικείται ή επίτηδες αλλά από στρες που μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες.
Λέτε πως δεν την μαλώνετε ποτέ χωρίς λόγο όμως αυτή γνωρίζει τον λόγο που την μαλώνετε ή γνωρίζει ποιο είναι το σωστό και αυτό που εσείς θέλετε για να μην μαλωθεί;
Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να στρεσαριστεί/φοβηθεί και να ουρήσει.
Η ούρηση στους σκύλους έχει πολλές έννοιες και είναι ένα είδος επικοινωνίας δεν γίνετε μόνο για ξελάφρωμα
Οποιοδήποτε μέσω περιορισμού ο σκύλος θα πρέπει πρώτα να το μάθει πριν το χρησιμοποιήσουμε όπως και ο χώρος της τιμωρίας θα πρέπει να φορτιστεί και θετικά έτσι ώστε ο σκύλος να μην αντιδρά όταν βρίσκετε εκεί ή όταν πρέπει να πάει εκεί.  
Τέλος όπως έχω ήδη ξαναπεί σε παλαιότερες ερωτήσεις/απαντήσεις μελών…
Θεωρώ πως η επιβολή, η κυριαρχία, η αρχηγία κλπ. είναι έννοιες που ο καθένας μας τις μεταφράζει τελείως διαφορετικά.
Αυτό που λέω στους πελάτες μου όταν αγχώνονται για τα παραπάνω είναι ότι τα πάντα ξεκινάνε από μας και μετά καταλήγουν στον σκύλο και αν πρέπει κάπου να επιβληθούμε ή να κυριαρχήσουμε είναι στον εαυτό μας και στα θέλω μας.
Η συνέπεια, ο σεβασμός, η αυτοκυριαρχία, η ρουτίνα/πρόγραμμα, η σταθερότητα, οι κανόνες, η καλοσύνη και η εκπαίδευση είναι αυτά που θα ορίσουν την σχέση και την θέση που θέλουμε να έχουμε στα μάτια του κουταβιού/σκύλου μας.

 
Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Χαρά μου να βοηθήσω όσο μπορώ.
 
Με εκτίμηση.
Ελένη Παράσχου
Εκπαιδεύτρια σκύλων

 

 

На нашем сайте собраны рингтоны разных жанров, Вы можете совершенно бесплатно скачать mp3 рингтоны. Поп музыка и многое другое