Φοβάται να βγει βόλτα.

Ερώτηση:

Καλησπέρα. Έχω ένα Pitbull 5 μηνών τώρα μόλις ολοκληρώνει την σειρά των εμβολίων του, καθώς όταν το πήρα ήταν 3μισι μηνών και δεν του είχαν κάνει κανένα εμβόλιο.
Το πρόβλημα μου ειναι πως φοβάται πολύ όταν πάω να του βάλω λουρί (το άτομο που το είχε δεν του το έχει δημιουργήσει αυτό). Και επίσης όταν δοκίμασα 2-3 φορές να τον βγάλω βόλτα έμεινε κάγκελο στο πεζοδρόμιο και δεν κουνήθηκε για κανένα 5 λεπτό, δοκίμασα να το χαϊδέψω και να του παίξω αλλά παρέμεινε φοβισμένο..
Πείτε μου την γνώμη σας για το τι πρέπει να κάνω.. καθώς τώρα που συμπληρώνει τα εμβόλια πρέπει να βγαίνει βόλτες. Ευχαριστώ πολύ :)


Απάντηση:

 

Καλησπέρα σας,

Αν δεν έχει μάθει το λουρί είναι λογικό να φοβάται όταν του το βάζετε όπως επίσης αν το έχει συνδυάσει με κάτι αρνητικό. Το γεγονός ότι καθυστέρησε τόσο πολύ να βγει την πρώτη του βόλτα είναι ένας παράγοντας για την φοβία που εκδηλώνει έξω.
Τα παρακάτω βήματα για το πώς θα μάθουμε στο κουτάβι το λουρί προϋποθέτουν ότι ήδη γνωρίζει να φοράει περιλαίμιο ή σαμαράκι.
·    Προτιμήστε ένα ελαφρύ λουρί.
·    Ξεκινήστε να του το φοράτε μέσα στο σπίτι όταν είναι να τον ταΐσετε, να του δώσετε το αγαπημένο του κόκκαλο, να παίξετε κλπ. έτσι ώστε να το συνδυάσει θετικά.
·    Βγάλτε το αμέσως μετά την όποια δραστηριότητα.
·    Τις πρώτες φορές μη το κρατάτε απλά αφήστε τον να το σέρνει.
·    Μετά από αρκετές επαναλήψεις και αφού το κουτάβι δείχνει να χαίρετε στην παρουσία του λουριού φορέστε το του και κρατήστε την άλλη άκρη απασχολώντας το με κάτι ευχάριστο όπως λιχουδιά, παιχνίδι κλπ.
·    Οι πρώτες φορές που θα το κρατήσετε επιλέξτε να είναι σύντομες, ευχάριστες και διασκεδαστικές.
·    Αφού δείτε ότι δεν αντιδρά στο παραπάνω βήμα πιάστε το λουρί και παρακινήστε το να σας ακολουθήσει χωρίς να τραβήξετε το κουτάβι σας με το λουρί.
·    Επιβραβεύστε το με λιχουδιές, χάδια και επαίνους που περπατάει μαζί σας ακόμη και αν αυτό είναι για μερικά μέτρα ή βήματα.
Όσον αφορά το έξω στη αρχή τα περισσότερα κουτάβια δείχνουν φοβισμένα, σαστισμένα και δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και προς τα πού να πάνε.
Μη ξεχνάτε το εξωτερικό περιβάλλον είναι κάτι που δεν το γνωρίζουν και δεν τους παρέχει την ασφάλεια του σπιτιού τους.
Έτσι τις πρώτες φορές δεν θα πρέπει να έχουμε την απαίτηση να περπατά δίπλα μας, να διανύσουμε μεγάλες αποστάσεις, να βρεθούμε σε διάφορα σημεία θορυβώδη, να λερώσει έξω κλπ.
·    Αρχικά καθίστε/περπατήστε μπροστά στο σπίτι σας
·    Αφήστε το να μυρίσει και να εξερευνήσει το περιβάλλον γύρω του.
·    Επιβραβεύστε λεκτικά και με λιχουδιές για κάθε μικρό βήμα που κάνει.
·    Μη το τραβάτε από το λουρί, μη κάνετε απότομες κινήσεις και μην αγχώνεστε.
·    Μην κανακεύετε τον φόβο του. Με αυτό τον τρόπο είναι σαν να του λέτε μπράβο που φοβάσαι. Άλλο ενθαρρύνω και άλλο κανακεύω.
·    Επιλέξτε ώρες της ημέρας που έχετε περισσότερο χρόνο για να κάνετε τα παραπάνω όπως επίσης ώρες με λιγότερη κίνηση και φασαρία σε περίπτωση που διαμένετε σε πολυσύχναστο σημείο.
·    Όταν πλέον ξεπεράσει την ανασφάλεια του έξω καταφερθείτε και σε άλλα σημεία με περισσότερες παρενοχλήσεις.
·    Μη ξεχνάτε να επιβραβεύετε κάθε του σωστό βήμα και κάθε του σωστή συμπεριφορά πχ. μυρίζω τον περαστικό ή τον αγνοώ , παρακολουθώ την γάτα χωρίς να αντιδρώ αρνητικά, μυρίζομε με άλλους σκύλους κλπ.
 
 
Με εκτίμηση.
Ελένη Παράσχου
Εκπαιδεύτρια σκύλων

 

На нашем сайте собраны рингтоны разных жанров, Вы можете совершенно бесплатно скачать mp3 рингтоны. Поп музыка и многое другое