Πρόβλημα μαρκαρίσματος με ούρα μέσα στο σπίτι. (1)

Ερώτηση:

Ελένη μπορείς να με βοηθήσεις σε κάτι?
Μία φίλη μου έχει πρόβλημα με το 1 χρονών Ιταλικό Greyhound της.
Εδώ και ένα μήνα περίπου σηκώνει το πόδι και κατουράει το σπίτι τις ώρες που λείπει. Κατουράει σε συγκεκριμένα σημεία και δεν το κάνει από ανάγκη για κατούρημα.
Της είπε μία εκπαιδεύτρια να καθαρίσει τα σημεία με ξύδι και νερό αλλά αυτός κατουράει σε άλλα σημεία τώρα.
Για ποιο λόγο το κάνει αυτό και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί?

 


 Απάντηση:Καλησπέρα σας,

Αυτού το είδους η ούρηση δεν γίνετε γιατί ο σκύλος δεν έχει εκπαιδευτή σωστά στο θέμα της τουαλέτας, είναι ένα είδος επικοινωνίας που αφορά μια ολόκληρη σειρά από ενστικτώδης συμπεριφορές.
Εμείς θεωρούμε αυτή την διαδικασία ως κάτι δυσάρεστο αλλά για τον σκύλο είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον.
Ο σκύλος χρησιμοποιεί την μυρωδιά από τα ούρα για να αφήσει ένα μήνυμα, αυτό το μήνυμα θα μπορούσε να είναι «ότι εδώ είναι η περιοχή μου», «δήλωση της κοινωνικής του τάξης» ή «διαφήμιση της διαθεσιμότητας του για ζευγάρωμα».
Οι σκύλοι μπορεί να μαρκάρουν για να δείξουν την θέση τους ή για να διεκδικήσουν κάτι που τους ανήκει.
Επίσης όσοι είναι ανασφαλείς ή έχουν πρόβλημα όταν μένουν μόνοι (ανησυχία αποχωρισμού) μπορεί να ουρήσουν την περιοχή τους γιατί με αυτό τον τρόπο ανεβαίνει το ηθικό τους και νοιώθουν καλύτερα.
Τέλος, τα μη ευνουχισμένα αρσενικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να μαρκάρουν από αυτά που ευνουχίστηκαν σε σχετικά νεαρή ηλικία όπως επίσης όταν υπάρχουν παραπάνω από ένας αρσενικός σκύλος στο σπίτι η ούρηση είναι πιο επιρρεπής μιας και υπάρχει μεγαλύτερος «ανταγωνισμός».

Πιθανές λύσεις:

· Στείρωση. Σε νεαρά σκυλιά μπορεί να αποτρέψει αυτή την συνήθεια, σε μεγαλύτερους σκύλους μπορεί να ωφελήσει μπορεί όμως και όχι, γιατί πλέον έχει γίνει συνήθεια.
Μια έρευνα έδειξε ότι αν ένας σκύλος παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα όπως επιθετικότητα ή μαρκάρισμα κλπ. στειρωθεί σχετικά γρήγορα έχει πολλές πιθανότητες η στείρωση να ωφελήσει ενώ αν το πρόβλημα υφίσταται για μια πενταετία ότι πλέον είναι πολύ αργά. "Center for Companion Animal Health, UC Davis"
Επίσης στους μη στειρωμένους σκύλους είναι ακόμη ποιο δύσκολο να εξαλειφθεί ή να μειωθεί αυτή η συνήθεια.
Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η στείρωση δεν είναι πανάκεια, για τα "προβλήματα" που παρουσιάζει ή πιθανότατα να παρουσιάσει ο σκύλος μας δεν ευθύνεται πάντα η τεστοστερόνη.
· Περιορισμός. Κρατήστε τον σκύλο περιορισμένο όταν λείπετε σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού ή σε κλουβί (αφού πρώτα το μάθει). Πριν τη έξοδο σας από το σπίτι να έχει κάνει την ανάγκη του.
· Μην τιμωρείτε ή επιπλήττετε τον σκύλο όταν επιστρέφετε και βλέπετε πως έχει λερώσει, ένας ανασφαλής σκύλος θα γίνει περισσότερο ανασφαλής και το πρόβλημα εντονότερο.
· Ανταμείβετε με λιχουδιά και επαίνους κάθε φορά που ο σκύλος λερώνει ή μαρκάρη στο σωστό σημείο πχ. κορμός δέντρου.
· Αν ο σκύλος μαρκάρη από ανασφάλεια επειδή έμεινε μόνος διαβάστε το άρθρο «Ανησυχία λόγω αποχωρισμού» επίσης αφήστε κάποιο ρούχο που έχει την μυρωδιά σας μπορεί και να βοηθήσει.
· Ενημερώστε τον κτηνίατρο. Όπως κάθε πρόβλημα έτσι και αυτό μπορεί να οφείλετε σε παθολογικά αίτια.
· Καθαρίστε καλά το σημείο και μην χρησιμοποιήσετε καθαριστικά που περιέχουν αμμωνία. Ένα από τα συστατικά των ούρων είναι η αμμωνία. Το ξύδι όπως σας είπαν ενδύκνειται γι’ αυτές τις περιπτώσεις. 50-50 η αναλογία ξύδι νερό.
· Αφιερώστε του καθημερινά τον χρόνο που χρειάζεται σε παιχνίδι, συντροφιά, βόλτες, εκπαίδευση κλπ.
· Η συμβολή κάποιου εκπαιδευτή θα βοηθούσε.

Με εκτίμηση.
Ελένη Παράσχου
Εκπαιδεύτρια σκύλων

 

На нашем сайте собраны рингтоны разных жанров, Вы можете совершенно бесплатно скачать mp3 рингтоны. Поп музыка и многое другое