Τρώει οτιδήποτε βρει - Αν βρει κάποιο άλλο σκυλί φεύγει και δεν ενδιαφέρεται για το που είμαι.

Ερώτηση:

Καλημέρα σας. έχω 2 προβλήματα με τον Λαμπρό.

Πρώτων τρώει οτιδήποτε βρει. όταν είναι κοντά μου με ακούει αλλά μόλις απομακρυνθεί με αγνοεί και τρώει τα πάντα ( ξύλα, σκουπίδια, βρωμιές κλπ.). Δεύτερον. Μόλις τον αφήσω ελεύθερο με ακολουθάει αλλά αν βρει κάποιο άλλο σκυλί φεύγει και δεν ενδιαφέρεται για το που είμαι όσο και να τον φωνάξω. (τον αφήνω ελεύθερο στα πανεπιστήμια όπου έχει πολύ χορό να τρέξει αλλά κόντεψα να τον χάσω 2 φορές).

Ελπίζω να με βοηθήσετε. Τάσος

ΥΓ. Ο Λάμπρος αυτή τι στιγμή  είναι 7 μηνών.


 Απάντηση:Αγαπητέ κύριε Τάσο καλησπέρα σας,

Το να μάθουμε στον σκύλο μας να μην τρώει από κάτω είναι αρκετά δύσκολο μιας και η τροφή είναι από τα βασικότερα ένστικτα του σκύλου.
Προσπαθήστε να δράτε προληπτικά και όχι εκ των υστέρων να προσπαθείτε να του βγάλετε ότι έχει βάλει μέσα στο στόμα του.
Έχοντας αυτή την στάση εκπαιδεύουμε το σκύλο μας να τρώει από κάτω και τα ποιο απίθανα πράγματα και φορά την φορά να γίνετε ποιο γρήγορος στο να αρπάξει ή να καταπιεί αυτό που βρήκε.
·    Μην αφήνετε ελεύθερο τον σκύλο σας σε σημεία που γνωρίζετε ότι θα βρει αποφάγια κλπ.  και από την στιγμή που γνωρίζετε το πρόβλημα.
·    Μην πηγαίνετε κοντά σε κάδους ή σε σημεία που ξέρετε ότι ρίχνουν φαγητό.
·    Κατά την διάρκεια της βόλτας έχετε το νου σας στο τι υπάρχει κάτω.
·    Προσπαθήστε να γίνετε το επίκεντρο του σκύλου σας έξω παίζοντας μαζί του και ανταμείβοντας τον για κάθε καλή του συμπεριφορά.
Όσον αφορά το «έλα» θα πρέπει να το ξεκινήσετε μέσα από το σπίτι όπου οι παρενοχλήσεις είναι μηδαμινές για τον σκύλο άρα και τα ποσοστά επιτυχίας μας υψηλά.
Επίσης αν δεν είστε σίγουρος ότι θα επιστρέψει όταν τον καλέσετε στην βόλτα μην τον αφήνετε ελεύθερο. Όσες περσότερες  φορές επαναλαμβάνετε μια συμπεριφορά τόσο περισσότερο τείνει να γίνει μόνιμη.
·    Ξεκινήστε να τον ανταμείβετε με λιχουδιά και επαίνους κάθε φορά που έρχεται κοντά σας πχ. Την ώρα που πάτε σε ένα άλλο δωμάτιο του σπιτιού.
·    Όταν πλέον αντιληφθεί ότι όταν έρχεται κοντά σας κερδίζει λιχουδιές, παιχνίδι, επαίνους κλπ. ξεκινήστε να τον καλείτε λέγοντας του «έλα» ή όποια εντολή σας εξυπηρετεί και επιβραβεύστε τον όταν έρθει.
·    Προσπαθήστε η στάση του σώματος σας αλλά και η φωνή σας να βοηθάνε τον σκύλος σας να έρθει κοντά σας.
·    Έπειτα από αρκετές επιτυχημένες επαναλήψεις μπορείτε να δουλεύετε την άσκηση σε εξωτερικό χώρο με λίγα ερεθίσματα και τον σκύλο σε μακρύ λουρί 10-15 μέτρων.
·    Κάθε φορά που έρχεται κοντά σας αρχικά χωρίς να του το ζητάτε τον ανταμείβετε (όπως ξεκινήσατε μέσα στο σπίτι).
·    Περπατήστε από την αντίθετη κατεύθυνση, τρέξτε όπως όταν παίζεται μαζί του και μόλις σας πλησιάσει επαίνους και λιχουδιά.

Προσοχή:
 
·    Τα ερεθίσματα αλλά και η αλλαγή του περιβάλλοντος θα πρέπει να γίνονται σταδιακά και εφόσον ο σκύλος μας έχει αντιληφθεί τι πρέπει να κάνει.
·    Κάθε φορά που προσθέτουμε μια καινούργια παρενόχληση χαμηλώνουμε τα κριτήρια της άσκησης και τις «απαιτήσεις» μας.
·    Ο σκύλος πρέπει να ανταμείβετε αρχικά ακόμη και για τα καθυστερημένα «έλα»
·    Ποτέ δεν τιμωρούμε τον σκύλο μας επειδή δεν ήρθε. Αν δεν είμαστε σίγουροι ότι θα επιστρέψει δεν τον αφήνουμε ελεύθερο, διαφορετικά θα συνδυάσει την παρουσία μας με φωνές και ξύλο.
·    Το άκουσμα της λέξης «έλα» θα πρέπει να είναι για το σκύλο μας ότι ποιο όμορφο έχει ακούσει! Αν άθελα μας την χρησιμοποιούμε για να τον επιπλήξουμε ή για το τέλος της βόλτας πχ. «Έλα εδώ γρήγορα σου είπα!!» ή «Έλα για να φύγουμε», τότε θα έχουμε σαν αποτέλεσμα την επόμενη φορά που θα πούμε «έλα» ο σκύλος μας να είναι σε απόσταση από εμάς  κοιτώντας μας με απορία… Δεν μας «γράφει» απλά αναρωτιέται «τώρα αν πάω θα με μαλώσει?» «Θα με δέσει και θα φύγουμε άρον-άρον?» ή «Μήπως φάω ξύλο?».
·    Για να μην συνδυάσει το «έλα» με το τέλος της ελευθερίας ή της βόλτας θα πρέπει κάθε φορά που τον καλούμε για να του βάλουμε το λουρί να μην σημαίνει τα παραπάνω αλλά ότι θα περπατήσουμε λίγα μέτρα μαζί και μετά θα σε ξανά αφήσω ή σου βάζω το λουρί και μετά από λίγα δευτερόλεπτα στο ξαναβγάζω.
 
Τα παραπάνω βήματα γίνονται σε μορφή μαθήματος για μερικά λεπτά την ημέρα καθημερινά.
Το μάθημα θα πρέπει να είναι σύντομο, ευχάριστο για σκύλο και ιδιοκτήτη και να τελειώνει πάντα με επιτυχία.
 
 
Με εκτίμηση.
Ελένη Παράσχου
Εκπαιδεύτρια σκύλων

 

На нашем сайте собраны рингтоны разных жанров, Вы можете совершенно бесплатно скачать mp3 рингтоны. Поп музыка и многое другое