Πως θα μάθω στο κουτάβι μου να μην λερώνει παντού; - Πρόβλημα με το αυτοκίνητο.

Ερώτηση:

Γεια σου Ελένη,

Έχω ένα κουτάβι 2,5 μηνών, το οποίο ακόμα δεν έχω βγάλει απ’ το σπίτι, επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί τα εμβόλια.
Είναι ο πρώτος σκύλος που έχω και θα ήθελα να σε ρωτήσω για το μείζον θέμα της "τουαλέτας".
Τον έχω στο δωμάτιο μου αλλά και σε ένα περιφραγμένο χώρο στο μπαλκόνι ακριβώς μπροστά απ’ το δωμάτιο μου. Κατάφερα μετά από προσπάθεια να κάνει την ανάγκη του μόνο στο μπαλκόνι και το πολύ μια φορά το μήνα να του ξεφύγουν στο δωμάτιο. Το θέμα είναι ότι με το που τον αμολήσω στο υπόλοιπο σπίτι 7 στις 10 θα λερώσει κάπου.
Επίσης με προβληματίζει το πως θα το κάνω να μάθει να λερώνει έξω, με το που αρχίσω να τον βγάζω βόλτα εννοείται. Υπάρχει κάποιος τρόπος να γίνει πιο αποτελεσματικά αυτό;
Ένα άλλο που με ανησυχεί είναι το αμάξι. Έχει μπει 3 φορές για απόσταση 30 λεπτών. Τις 2 πραγματικά ξέρασε πάνω από 5 φορές (δεν τον είχα ταΐσει πριν) όπως και έκανε και την ανάγκη του στο κάθισμα.
Είναι λόγω ηλικίας πιστεύετε; Να αφήσω να μεγαλώσει κι άλλο ώστε να ξαναδοκιμάσω να τον βάλω στο αμάξι; Απλά είχα την εντύπωση του να συνηθίσει από μικρό...

Αυτές τις απορίες είχα.

Ευχαριστώ πολύ!

Φιλικά,

Μανώλης Π.
Απάντηση:


Αγαπητέ κύριε Μανώλη καλησπέρα σας,

Καταρχάς να σας ζήση το κουταβάκι!!
Θα πρότεινα να μην περιμένετε να ολοκληρωθούνε τα εμβόλια για να τον βγάλετε βόλτα. Ο κτηνίατρος καλά κάνει και λέει να περιμένουμε άλλα  τα εμβόλια συνήθως ολοκληρώνονται γύρω στους τέσσερις και καμιά φόρα και πέντε μήνες, αυτό σημαίνει ότι το σημαντικότερο κεφάλαιο της ζωής του κουταβιού έχει κλείσει.
Θα καταλάβατε ότι αναφέρομαι στην κοινωνικοποίηση, γενικά είμαι τις άποψης ότι δεν θα πρέπει να είμαστε των άκρων, προσπαθήστε να το παίρνετε μαζί σας όταν πάτε να πάρετε την εφημερίδα σας, για καφέ ή στο σπίτι κάποιου φίλου κλπ.
Επίσης φέρτε τον ελεγχόμενα σε επαφή με άλλα ζώα τα οποία θα είναι εμβολιασμένα και φιλικά προς το κουτάβι σας  πχ. κανονίστε να πάτε ή να έρθει στο σπίτι σας κάποιος φίλος που έχει σκύλο ή γάτα.
Αν αγχώνεστε μην κολλήσει κάτι απ’ έξω βγείτε και ας είναι και στην αγκαλιά σας.
Όπως πολύ σωστά λέτε κάποια πράγματα τα οποία θα αντιμετωπίσει και στην ενήλικη ζωή του είναι ποιο εύκολο και πρέπει να τα μάθει τώρα, αυτό ισχύει και για την περίπτωση του αυτοκινήτου.
Τα περισσότερα σκυλιά κάνουν εμετό στο αυτοκίνητο όχι από ναυτία αλλά από στρες, για το λόγω του ότι έχουν συνδυάσει το αυτοκίνητο μόνο με τον κτηνίατρο.
Σας παραθέτω ένα άρθρο της σχολής μας σχετικά με το πρόβλημα του αυτοκινήτου.


Πρόβλημα με το αυτοκίνητο;


Λαχάνιασμα, σάλια, ανησυχία, εμετός …
Σας ακούγονται γνωστά; Εκπαιδευτές και συμπεριφοριστές σκύλων  πιστεύουν ότι τα περισσότερα συμπτώματα που έχει ο σκύλος στο αυτοκίνητο προκαλούνται από φόβο και όχι από ναυτία.
Για να λύσετε αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να διδάξετε στο σκυλί σας με αργά βήματα να μην φοβάται  το αυτοκίνητο.


ü    Διδάξτε του ότι το αυτοκίνητο είναι ένα υπέροχο μέρος : Αρχίστε απλά με το να του δίνετε λιχουδιές επειδή βρίσκεται κοντά στο αυτοκίνητο, μετά επιβραβεύστε αν μπαίνει εθελοντικά μέσα, όταν ανοίγετε τη μηχανή και συνεχίστε όπως τα βήματα του μωρού. Ταΐστε τo σκύλο σας μέσα στο αυτοκίνητο αλλά όταν πρόκειται να πάτε βόλτα ή ταξίδι ταΐζουμε τουλάχιστον μια ώρα πριν.
ü    Αποφύγετε να κάνετε ταξίδια που είναι πιό μακρόχρονα σε σχέση με αυτό που μπορεί να αντέξει όσο του διδάσκετε να μην φοβάται.  Στην διάρκεια της άσκησης δοκιμάστε να κάνετε μικρές βόλτες  που σταδιακά θα μεγαλώνουν. Μην ξεχνάτε πάντα να τον επαινείτε και να τον επιβραβεύετε για κάθε σωστό βήμα που θα κάνει.
ü    Χρησιμοποιείστε ένα κλουβί μεταφοράς : Είναι ασφαλές και μπορεί να βοηθήσει εάν ήδη το γνωρίζει και νιώθει άνετα μέσα σε αυτό.
ü    Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μερικά από τα προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά όπως DAP σπρέι (κατευναστική φερομόνη σκύλων). Κρατήστε τον στην αγκαλιά σας αν ηρεμεί πιο εύκολα ή ανοίξτε του το παράθυρο βάζοντας βέβαια ένα προστατευτικό πλέγμα έτσι ώστε να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα.


Σημείωση: Μία πολύ καλή επιβράβευση είναι μερικές από τις βόλτες με το αυτοκίνητο να καταλήξουν σε κάποιο χώρο που θα μπορεί να παίξει και να ξεμουδιάσει από το μικρό του ταξίδι, με την προϋπόθεση ότι θα τον έχετε στο λουρί.


Θα ήθελα να επισημάνω ότι αν το κουτάβι σας κάνει εμετό μετά από δέκα λεπτά που βρίσκετε στο αμάξι ξεκινήστε κάνοντας απλά τον γύρω του τετραγώνου. Μη ξεχνάτε να το επιβραβεύετε λεκτικά και με λιχουδιές για κάθε θετικό του βήμα.

Όσον αφορά το ερώτημα σας για την τουαλέτα του όπως πολύ καλά θα γνωρίζετε είναι πολύ μικρούλη για να καταφέρει να κρατιέται. Όπως σωματικά έτσι και οργανικά δεν έχει ολοκληρωθεί η διάπλαση του ακόμα .
Θα πρότεινα να τον έχετε μέσα στο δωμάτιο με την πόρτα του μπαλκονιού ανοιχτή και κάθε φορά που πηγαίνει να κάνει την ανάγκη του να του λέτε πάντα μπράβο και να του δίνετε αμέσως μια λιχουδιά. Η επιβράβευση θα πρέπει να δίνετε μόλις τελειώσει και όχι κατά την διάρκεια γιατί θα το διακόψετε.
Σιγά-σιγά θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι κάνοντας την ανάγκη του στο μπαλκόνι του αποφέρει πολλά γλυκόλογα και λιχουδιές.
Παρόλα αυτά επειδή όπως είπα είναι ακόμη αρκετά μικρούλης ατυχήματα θα συμβαίνουν. Είναι λογικό όταν είναι στο σαλόνι και η τουαλέτα του είναι αρκετά μακριά να μην προλάβει να πάει από μόνο του, έτσι θα πρέπει να διαβάζετε το κουτάβι σας πότε περίπου του δημιουργείτε η ανάγκη να κάνει πιπί του και να το πηγαίνετε εσείς, δείτε δηλαδή κάθε πόση ώρα λερώνει.
Συνήθως έχουν την ανάγκη μετά ή κατά την διάρκεια παιχνιδιού ή οποιασδήποτε έντονης δραστηριότητας, μετά τον ύπνο, μετά από φαγητό ή λιχουδιές, όταν πιει νερό και όταν έρχεται κόσμος στο σπίτι.
Όταν πηγαίνετε παρέα στο μπαλκόνι για την ανάγκη του κλείστε την πόρτα του μπαλκονιού καθίστε μαζί του μη του μιλάτε- χαϊδεύετε και απλά περιμένετε τον να λερώσει, αμέσως μόλις λερώσει επιβραβεύστε τον, αν δεν κάνει τίποτα μπείτε και οι δυο σας μέσα και ξαναβγείτε μετά από λίγο.
Αν του φύγουν σε κάποιο σημείο του σπιτιού μη τον διακόψετε και μη  τον τιμωρήσετε (λεκτικά ή σωματικά), προσπαθήστε την επόμενη φορά να προλάβετε και να τον καθοδηγήσετε στο σημείο  που επιλέξατε για την τουαλέτα του.
Κατά την διάρκεια του ύπνου ή όταν λείπετε καλό είναι να τον έχετε περιορισμένο σε κάποιο σημείο του δωματίου σας (μεταφέρετε αυτό που έχετε φτιάξει στο μπαλκόνι εάν είναι εφικτό μέσα) σε αυτή την περίπτωση ένα αυτοσχέδιο πάρκο για κουτάβια ή κλουβί (crate) θα σας φανεί χρήσιμο.
Πριν φύγετε και πριν τον ύπνο θα πρέπει να έχει κάνει την ανάγκη του, πιθανότατα τον πρώτο καιρό να πρέπει να σηκωθείτε κατά την διάρκεια της νύχτας ή νωρίς το πρωί (ανάλογα τις αντοχές του) για να τον βγάλετε να λερώσει.


Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Χαρά μου να βοηθήσω όσο μπορώ.


Με εκτίμηση.
Ελένη Παράσχου
Εκπαιδεύτρια σκύλων

 

На нашем сайте собраны рингтоны разных жанров, Вы можете совершенно бесплатно скачать mp3 рингтоны. Поп музыка и многое другое