Ο σκύλος μου πηδάει επάνω στους ανθρώπους και "καβαλάει" τους πάντες.

Ερώτηση:

Αγαπητή εκπαιδεύτρια του pitbull.gr,

Έχω ένα pitbull αρσενικό, 13 μηνών, με το οποίο ζω σε ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη και θα ήθελα να κάνω κάποιες ερώτησης.
Ενώ είναι πάρα πολύ ήσυχο ζώο, με πολύ καλό χαρακτήρα, έχω πρόβλημα με τον κόσμο που έρχεται στο σπίτι. Και αυτό γιατί με το που κάποιος θα μπει στο χώρο μου, ο μικρός δεν σταματάει να τον πειράζει και να πηδάει πάνω του, θέλοντας να παίξει μαζί του.


Είναι πολύ καλός με όλους, ανθρώπους και ζώα, αλλά όταν ένα σκυλί 25 κιλών ορμάει πάνω σου συνέχεια είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό. Και αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι ότι θέλει να "καβαλάει τους πάντες ("χαρακτηριστικό" τον αρσενικών σκυλιών). Μπορεί να σταματάει για λίγο αν πάω να τον μαζέψω εγώ, αλλά συνεχίζει μετά από λίγο και ειδικά αν εγώ φύγω απτό δωμάτιο.
Θα ήθελα να με συμβουλέψετε για το τι θα μπορούσα να κάνω σε αυτή την περίπτωση. Παίζει ρόλο η ηλικία; Θα ήταν καλύτερα αν τον ζευγάρωνα;
Έχω ακούσει ότι ίσος και να είναι χειρότερα αν κάνω κάτι τέτοιο.

Ευχάριστο πολύ για το χρόνο σας. Με εκτίμηση, ΘανάσηςΑπάντηση:

Αγαπητέ κύριε Θανάση καλησπέρα σας,

Η συμπεριφορά που μου περιγράφεται είναι συχνό φαινόμενο στους αρσενικούς σκύλους άλλα δεν είναι προνόμιο μόνο αυτόν.
Το ζευγάρωμα δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.
Αρχικά αυτό που κάνουν είναι να πηδήξουν επάνω μας γιατί εμείς του το μάθαμε…συνήθως αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε με το σώμα μας να σπρώξουμε τον σκύλο (μιας και λέγοντας του να κατέβη κάτω δεν κατεβαίνει)…ο σκύλος στρεσάρετε και προσπαθεί να κρατηθεί από το σώμα μας… συνήθως το ποιο εύκολο σημείο για να κρατηθείς είναι το πόδι έπειτα όλα τα άλλα έρχονται αυθόρμητα…ο σκύλος καταφέρνει από αυτή την συμπεριφορά να τραβήξει την προσοχή όλων στο χώρο, να παίξει και ίσως να ικανοποιηθεί λιγάκι…έτσι αντί να μειώνονται οι φορές που συμβαίνει συνεχίζει και με περισσότερη επιμονή.
Σε αυτού του είδους τα προβλήματα το πρώτο που λέμε/προτείνουμε είναι η πρόληψη, έτσι ώστε να μην επαναλαμβάνετε και δυναμώνει σαν συμπεριφορά.
·    Όταν ο σκύλος σας προσπαθήσει να πιάσει το πόδι σας σηκωθείτε όρθιος για να μην μπορεί να το πιάσει ή δείτε πως μπορείτε να βάλετε το σώμα σας για να μην του δοθεί αυτή η δυνατότητα. Μην σπρώχνετε, φωνάζετε κλπ. όλα αυτά έχουν αντίθετο αποτέλεσμα.
·    Όταν έρχεται κόσμος στο σπίτι σας και δεν μπορείτε να έχετε το νου σας για το τι κάνει περιορίστε τον ή ζητήστε του να έρθει μαζί σας έτσι ώστε να μην ενοχλήσει τους επισκέπτες.
·    Ζητήστε από του καλεσμένους να μην του δώσουν σημασία μόλις μπουν στο σπίτι, χαϊδεύοντας τον , μιλώντας του ή παίζοντας μαζί του. Ο σκύλος σας είναι ήδη στρεσαρισμένος λόγο χαράς που ήρθε κόσμος στο σπίτι έχοντας αυτή την στάση θα τον κάνουν να χτυπήσει κόκκινα και θα αρχίσει να κάνει αυτό που δεν θέλουμε.
·    Αν δεν παρουσιάζει πρόβλημα με το να τρώει παρουσία κόσμου, όταν έρχονται φίλοι κρατήστε τον απασχολημένο με κάποιο κόκαλο ή παιχνίδι τύπου Kong γεμισμένο με λιχουδιές.  
·    Όταν πηδάει επάνω σας δεν θα του δίνετε καμιά απολύτως σημασία όπως χάδια, γλυκόλογα, παιχνίδι, κοίταγμα ή ακόμη και αρνητική σημασία. Σκυλιά που δεν έχουν αρκετή ή καθόλου προσοχή από τον ιδιοκτήτη τους «ικανοποιούνται» με το γεγονός ότι θα τα προσέξουν και ας αυτό σημαίνει ότι θα τιμωρηθούν λεκτικά ή σωματικά.
Το αμέσως επόμενο που κάνουμε είναι να μάθουμε εναλλακτικές συμπεριφορές στον σκύλο. Έτσι ώστε να  χρησιμοποιεί αυτές αντί της συμπεριφοράς που δεν θέλουμε.
·    Μάθετε του να κάθετε, να ξαπλώνει ή να σας φέρνει το παιχνίδι του.
·    Δώστε σημασία σε απλά, καθημερινά, καλά πράγματα που κάνει όπως να ξαπλώσει στο κρεβάτι του, να φάει το κόκαλο του κλπ. ανταμείψτε και επαινέστε τον αρχικά κάθε φορά που τα κάνει. Με αυτό τον τρόπο τον κατευθύνουμε και του δείχνουμε τι είναι αυτό που μας ικανοποιεί.
Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να είστε ξεκάθαρος και συνεπής απέναντι στον σκύλο σας. Δεν πρέπει να υπάρχουν ημίμετρα του τύπου τώρα επιτρέπετε τώρα απαγορεύετε, το μόνο που θα καταφέρουμε με κάτι τέτοιο είναι να μπερδέψουμε τον σκύλο και να δυναμώσουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα.
Επίσης θα πρέπει εσείς να ελέγχετε τον σκύλο σας και όχι οι καλεσμένοι, μην αφήσετε σε άλλους να τον σπρώξουν, φωνάξουν κλπ.
Αν κάνετε τα παραπάνω και δείτε πως συνεχίζει την προσπάθεια να ανέβει/πιάσει το πόδι σας θα μπορούσατε να τον δέσετε για λίγα λεπτά ή να τον περιορίσετε για λίγο σε κάποιο σημείο του σπιτιού. Το παραπάνω δεν θα πρέπει να γίνει τραβώντας τον από το περιλαίμιο ή  φωνάζοντας του.


Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απορία σας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Χαρά μου να βοηθήσω όσο μπορώ.


Με εκτίμηση.
Ελένη Παράσχου
Εκπαιδεύτρια σκύλων

 

На нашем сайте собраны рингтоны разных жанров, Вы можете совершенно бесплатно скачать mp3 рингтоны. Поп музыка и многое другое