Πρότυπο - ADBA

Πάνω απ’ όλα το American Pit Bull Terrier πρέπει να είναι ένας πραγματικός αθλητής. Το σώμα του καλείται να επιδείξει ταχύτητα, δύναμη, ευλυγισία και αντοχή. Πρέπει να είναι ισορροπημένο σε όλα τα επίπεδα. Όταν κάποιο χαρακτηριστικό του εμφανίζει υπερβολή, έχει σαν αποτέλεσμα να του μειώνει κάποιο άλλο σημαντικό στοιχείο του. Στην ιδανική του μορφή είναι άξιο θαυμασμού.


I. Εισαγωγή

Για την πραγματική κατανόηση του προτύπου μιας φυλής, είναι απαραίτητη η γνώση της ιστορίας της εν λόγω φυλής.
Σκοπός του κάθε κριτή είναι η αμερόληπτη επιλογή ποιοτικών γεννητόρων με βάση τον τύπο της κάθε φυλής.
Η ευθύνη ενός κριτή είναι να επιλέξει τα σκυλιά αυτά που ανταποκρίνονται στο πρότυπο όσο το δυνατόν περισσότερο, παραμερίζοντας τις προσωπικές του προτιμήσεις.

II. Γενική Εικόνα (20 βαθμοί)

A . Ανταπόκριση στο Πρότυπο

Πρέπει να δείχνει American Pit Bull Terrier από την άλλη άκρη του στίβου
Ισχυρό και από τις 3 διαστάσεις. Να μην δίνει την εντύπωση αδύναμου ή ευπαθή.
Δείχνει τετράγωνο, πρόσθιο μέρος με βαριά οστά και στιβαρό και με ελαφρύ ελαστικό οπίσθιο μέρος.
Πρέπει να δείχνει αθλητικό, όχι ογκώδη. Οι μύες πρέπει να είναι ομαλοί αλλά καλά τονισμένοι.
Η γενική εικόνα ενός ενήλικου σκύλου θα πρέπει να είναι αυτή ενός άπαχου, γυμνασμένου ζώου στο οποίο φαίνονται ελαφρώς τα πλευρά και η σπονδυλική στήλη (να μην φαίνονται τα ισχία), με μύες στιβαρούς και τονισμένους.
Καθαρό γυαλιστερό τρίχωμα, με κοντά νύχια. Η γενική εικόνα ενός κουταβιού πρέπει να είναι αυτή ενός καλοταϊσμένου κουταβιού και να μην διακρίνονται πλευρά, σπόνδυλοι ή ισχία. Το τρίχωμα πρέπει να είναι γυαλιστερό με κοντά νύχια.

B. Ισορροπία

Ίσες γωνιάσεις πρόσθιου και οπίσθιου μέρους – κρίνεται καλύτερα στο τρίποδο.
Αναλογία ύψους με βάρος – Το ψηλότερο σκυλί σε δεδομένο βάρος.
Μέγεθος κεφαλιού σε αναλογία με το σώμα. Λαιμός αρκετά μακρύς ούτως ώστε όταν το σκυλί έχει το κεφάλι σε φυσιολογική θέση, αυτό να φαίνεται πάνω από την κορυφή της πλάτης.

C. Παρουσίαση

Το σκυλί είναι κοινωνικοποιημένο και δείχνει ενδιαφέρον για ότι διαδραματίζεται γύρω του.
Αν και κάποιος βαθμός επιθετικότητας προς άλλους σκύλους είναι χαρακτηριστικό της φυλής, η εκδήλωση μη ελεγχόμενης συμπεριφοράς θα στερήσει από τους κριτές την δυνατότητα να κρίνουν με ακρίβεια την μορφολογία κάποιου σκύλου.

D. Υγεία

Η ζωτικότητα του πνεύματος, η γυαλάδα του τριχώματος και η οξύτητα του ματιού του σκύλου, μαρτυρούν την καλή υγεία του εκάστοτε σκύλου.
Χρώματα ή χρωματικοί συνδυασμοί τα οποία είναι γνωστό ότι συνδέονται με προβλήματα υγείας, θα θεωρούνται Σοβαρό Ελάττωμα. Μείζονα Ελαττώματα: Χρωματικό μοτίβο Merle, αλμπινισμός (σκυλί άσπρο με μπλε ή ροζ μάτια, ροζ μύτη, ροζ χείλια, χωρίς χρωστική στις πατούσες, στα βλέφαρα, κλπ.)

III. Συμπεριφορά (10 βαθμοί)

Σίγουρο και σε εγρήγορση.
Παρουσιάζει ενδιαφέρον στα τεκταινόμενα γύρω του. Δεν δείχνει να απειλείται από οτιδήποτε γύρω του.
Ευγενικό με τους αγαπημένους του. Ελαττώματα: Φοβία ή συστολή.

IV. Πίσω μέρος (30 βαθμοί)

A. Λαγόνες

Αρκετό πλάτος και μήκος ούτως ώστε να τετραγωνίζεται το σκυλί. Υπερβολικά μικρό ύψος, αφαιρεί ευλυγισία. Υπερβολικά μακριοί λαγόνες αναγκάζει το σκυλί να κουβαλά μεγαλύτερο βάρος και μειώνει την ευλυγισία και την ταχύτητα.

B. Γοφοί

Μακριοί και επικλινείς με επαρκές πλάτος. Αυτό μπορεί να εκτιμηθεί από τη βάση της ουράς, η οποία πρέπει να είναι τοποθετημένη χαμηλά.
Ιδανική κλίση των ισχύων θα ήταν 30 μοίρες με το έδαφος.

C. Αναλογίες των πίσω ποδιών

Το μηριαίο οστό πρέπει να είναι τέτοιου μήκους ούτως ώστε η άρθρωση του γόνατου είναι ανάλογη με το 1/3 του οπισθίου συστήματος.
Η περόνη της κνήμης είναι το μεγαλύτερο οστό του οπισθίου συστήματος.
Το μήκος του μεταταρσίου είναι μέτριο, με μύες που εφάπτονται εξίσου σε κάθε πλευρά του οστού έτσι ώστε οι ταρσοί να κινούνται παράλληλα μεταξύ τους χωρίς να αποκλίνουν προς τα έσω ή προς τα έξω. Τα μετατάρσια οστά, οι ταρσοί και το κάτω μέρος της κνήμης είναι ελαφριά, ομαλά και ελαστικά.
Οπίσθιες γωνιάσεις – Η αναλογία ανάμεσα στο μήκος των οστών και των μυών που εφάπτονται σε αυτά τα οστά, προκαλεί μια κλίση στο γόνατο το οποίο οδηγεί σε μεγάλη κλίση των ταρσών. Το παραπάνω συμβάλει στην φυσική ελαστικότητα που είναι επιθυμητή στο οπίσθιο σύστημα.
Η σύνδεση των μυών έχει μήκος και βάθος, που εκτείνεται μετά την άρθρωση. Αυτό κάνει τους μύες να φαίνονται ομαλοί αλλά τονισμένοι. (όχι πεταχτοί).

Ελαττώματα: Κοντά ή επίπεδα ισχία, ίσια γόνατα, εξαρθρωμένοι ταρσοί, ταρσοί που γυρνούν προς τα έξω (αγελάδας), πεταχτοί μύες.

V. Πρόσθιο σύστημα (20 βαθμοί)
A. Θώρακας


Βαθύς και ελλειπτικός, με προεξέχον θωρακικό οστό ή θώρακα. Από το πλάι, η βάση της θωρακικής κοιλότητας πρέπει τουλάχιστο να φτάνει ως την άρθρωση του αγκώνα.
Πλευρά καλά ανοιγμένα στην κορυφή, στενεύουν προς τα κάτω και εκτείνονται ως τους λαγόνες.

B. Ώμοι

Πλατύτεροι από την θωρακική κοιλότητα στο 8ο πλευρό. Η ωμοπλάτη με καλή γωνία, 45 μοίρες ή μικρότερη γωνία με το έδαφος, είναι πλατιά και επίπεδη για να επιτρέπει επαρκή ανάπτυξη μυών για ένα βαρύ και ισχυρό πρόσθιο σύστημα.
Ο βραχίονας έχει γωνία 45 μοιρών και είναι αρκετά μακρύς ούτως ώστε ο αγκώνας να φτάνει στο χαμηλότερο σημείο της θωρακικής κοιλότητας. Οι αγκώνες ακουμπούν στον κορμό.
Η ωλένη είναι ελαφρώς μακρύτερη από τον βραχίονα και είναι συμπαγής. Η ωλένη έχει διπλάσιο πάχος από το μετατάρσιο.

C. Πόδια

Μικρές και συμπαγής, τοποθετημένες ψηλά στα υποκνήμια.
Πατούσες χοντρές και καλοφτιαγμένες
Στα μπροστινά πόδια είναι φυσιολογικό να υπάρχουν ψευδόνυχα τα οποία δεν υπάρχουν στα πίσω πόδια.

Ελαττώματα: Στήθος «Βαρέλι», Στενό Στήθος, Προεξέχοντες Αγκώνες, Κυρτοί Ταρσοί, Πλατυποδία, Λεπτές Πατούσες, Ψευδόνυχα στα πίσω πόδια, Λεπτά Κόκκαλα.

VI. Κεφάλι και Λαιμός (15 βαθμοί)

A. Λαιμός

Πολύ μυώδης στη βάση του κρανίου
Μακρύς σε μήκος

B. Κεφάλι

Ισορροπημένο μέγεθος κεφαλιού σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα.
Το πλάτος του κεφαλιού αντιστοιχεί στα 2/3 του πλάτους των ώμων
Σφηνοειδές όταν το κοιτάμε από πάνω, ενώ δείχνει στρογγυλό όταν το κοιτάμε από μπροστά.
Μάγουλα 25% πλατύτερα από τον λαιμό, στη βάση του κρανίου.
Το μήκος από τη μύτη ως το σταμάτημα, πρέπει να ισούται με το μήκος από το σταμάτημα ως το πίσω μέρος του κρανίου.
Η γέφυρα της μουσούδας είναι άρτια κατασκευασμένη. Το πλάτος του κρανίου κάτω από τα μάτια, θα πρέπει να είναι πλατύτερο από ότι στη βάση των αυτιών.
Το κεφάλι πρέπει να είναι βαθύ από την κορυφή του κρανίου ως τη βάση του σαγονιού.
Μουσούδα ίσια σε σχήμα τούβλου.
Σφιχτά χείλη.
Οι κόπτες των δοντιών θα πρέπει να συναντώνται, με την άνω γνάθο μπροστά από την κάτω, σε ψαλιδωτό δάγκωμα. Οι κυνόδοντες πρέπει να είναι πλατιοί στη βάση και να λεπταίνουν προοδευτικά. Η οδοντοστοιχία θα πρέπει να έχει καλή εικόνα (λευκό χρώμα) και να είναι γερή χωρίς να λείπουν δόντια.
Τα μάτια είναι μικρά και βαθιά. Ελλειπτικά όταν τα κοιτάμε από μπροστά. Τριγωνικά όταν τα κοιτάμε από το πλάι.
Αυτιά – Δεν υπάρχει προτίμηση όσον αφορά κομμένα ή φυσικά αυτιά, εκτός από την ανάδειξη της γενικής εικόνας του εκάστοτε σκύλου.

Ελαττώματα: Κοντός λαιμός, Πεταχτά μάγουλα, κακή κατασκευή μουσούδας, Μακριά χείλια, Ελλιπής κυνόδοντες, Υπογναθισμός ή Προγναθισμός σε σημείο που οι κυνόδοντες δεν εφαρμόζουν σφιχτά μεταξύ τους.

VII. Ουρά και Τρίχωμα (5 βαθμοί)

A. Τρίχωμα

Δέρμα παχύ και χαλαρό γύρω από τον λαιμό και το στήθος, σφιχτό στο υπόλοιπο σώμα, με κάθετες αναδιπλώσεις γύρω από το λαιμό ακόμα και σε καλογυμνασμένα ζώα.
Κοντό, τραχύ και γυαλιστερό, δείχνοντας καλή υγεία.
Οποιοδήποτε χρώμα ή συνδυασμός χρωμάτων, εκτός από τα χρώματα που είναι γνωστό ότι είναι συνδεδεμένα γενετικά με προβλήματα υγείας.

B. Ουρά

Χοντρή στη βάση της η οποία λεπταίνει προοδευτικά σε μια ακίδα. Μετρίου μήκους το οποίο εκτείνεται ως τον ταρσό.
Έχει σχήμα λαβής αντλίας όταν το ζώο βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.
Σοβαρά Ελαττώματα: Χρωματικό μοτίβο Merle ή Αλμπινισμός. (Άσπρα σκυλιά, μπλε ή ροζ μάτια, έλλειψη χρωστικής)

Ελαττώματα: Μακρύτερο τρίχωμα, Μακρύτερες τρίχες στην ουρά ή οπουδήποτε αλλού, κομμένη ουρά ή οποιοδήποτε σχήμα ουράς που δεν είναι ίσιο.

Αποκλεισμοί: Επιθετικότητα σε ανθρώπους, κρυψορχία, στειρωμένα σκυλιά.

На нашем сайте собраны рингтоны разных жанров, Вы можете совершенно бесплатно скачать mp3 рингтоны. Поп музыка и многое другое