Προτυπο - UKC

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, εκτροφείς σκύλων στην Αγγλία, την Ιρλανδία και την Σκωτία ξεκίνησαν να πειραματίζονται με διασταυρώσεις ανάμεσα σε μπουλντόκ και τερριέ, αναζητώντας ένα σκύλο που θα συνδύαζε την αντοχή ενός τερριέ με την δύναμη και τον αθλητικό χαρακτήρα ενός μπουλντόκ. Έτσι δημιουργήθηκε ένας σκύλος που είχε όλα τα προτερήματα μεγάλων πολεμιστών: δύναμη, αδάμαστο θάρρος και τρυφερότητα με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Οι μετανάστες έφεραν αυτές τις διασταυρώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα πολλά ταλέντα των Αμερικανικών Πιτ Μπουλ Τερριέ (American Pit Bull Terrier - APBT) δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς που χρησιμοποιούσαν τα ΑΡΒΤ για προστασία, για να συλλαμβάνουν ημιάγριες αγελάδες και γουρούνια, να κυνηγούν, να οδηγούν τα κοπάδια τους και σαν ζώα συντροφιάς. Σήμερα, τα ΑΡΒΤ συνεχίζουν να επιδεικνύουν την πολλαπλή χρησιμότητά τους, ανταγωνιζόμενα επιτυχώς στην υπακοή, ιχνηλασία, επιδεξιότητα, προστασία και έλξη βαρών, καθώς και σε εκθέσεις μορφολογίας.To United Kennel Club (UKC) ήταν το πρώτο που αναγνώρισε τα ΑΡΒΤ (American Pit Bull Terrier). Ο ιδρυτής του UKC, C. Z. Benett, ενέγραψε ως Νο 1 σκύλο τον δικό του APBT Bennett’s Ring, το 1898.


ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Το ΑΡΒΤ είναι ένα μεσαίου μεγέθους, συμπαγές, κοντότριχο με καλό μυϊκό σύστημα σκυλί. Αυτή η φυλή είναι και δυνατή και αθλητική. Ο κορμός είναι ελαφρώς μακρύτερος από το ύψος, αλλά τα θηλυκά μπορεί να είναι κάπως μακρύτερα στον κορμό από τα αρσενικά. Το μήκος των μπροστινών ποδιών (μετρούμενο από το ύψος του αγκώνα ως το έδαφος) είναι περίπου ίσο με το μισό του ύψους του σκύλου από τους ώμους. Το κεφάλι είναι μεσαίου μήκους, με φαρδύ, επίπεδο κρανίο και μακριά μουσούδα. Τα αυτιά είναι μικρά έως και μεσαία σε μέγεθος, τοποθετημένα ψηλά και μπορεί να είναι ολόκληρα ή κομμένα. Η σχετικά κοντή ουρά είναι χαμηλά τοποθετημένη, παχιά στην βάση της που σταδιακά λεπταίνει. Το ΑΡΒΤ (American Pit Bull Terrier) μπορούμε να το συναντήσουμε σε όλα τα χρώματα και συνδυασμούς αυτών. Αυτή η φυλή συνδυάζει τη δύναμη και την αθλητικότητα με τη χάρη και την επιδεξιότητα και δεν θα πρέπει να είναι ογκώδης ή με πολύ γυμνασμένους μύες ή λεπτή και ψηλή.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των ΑΡΒΤ είναι η δύναμη, η εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και η όρεξη για ζωή. Αυτή η φυλή είναι πρόθυμη να ευχαριστήσει και ξεχειλίζει από ενθουσιασμό. Τα ΑΡΒΤ είναι εξαιρετικοί σύντροφοι και αγαπούν ιδιαίτερα τα παιδιά. Επειδή τα περισσότερα ΑΡΒΤ επιδεικνύουν κάποια επιθετικότητα εξαιτίας της δυνατής φυσικής τους κατάστασης, τα ΑΡΒΤ (American Pit Bull Terrier) χρειάζονται έναν ιδιοκτήτη που θα μπορέσει προσεκτικά να τα κοινωνικοποιήσει και να τα εκπαιδεύσει έτσι ώστε να υπακούνε. Η ευκινησία που έχουν εκ φύσεως τα καθιστά ένα από τους πιο ικανούς αναρριχτές που η περίφραξή τους είναι απαραίτητη. Τα ΑΡΒΤ δεν είναι η καλύτερη επιλογή για σκύλο-φύλακα καθώς είναι πάρα πολύ φιλικά, ακόμα και με τους ξένους. Η επιθετική συμπεριφορά προς τους ανθρώπους δεν είναι χαρακτηριστικό της ράτσας και είναι ανεπιθύμητη. Αυτή η φυλή τα πηγαίνει πολύ καλά σε εκθέσεις εξαιτίας της υψηλής νοημοσύνης της και την προθυμία της για εργασία.

Τα ΑΡΒΤ (American Pit Bull Terrier) ήταν ανέκαθεν ικανά να εκτελούν πληθώρα εργασιών που η υπερβολή ή ένα σφάλμα μπορούν να επιβάλλουν ποινές ανάλογες με το πόσο επηρεάζουν τη ετοιμότητα του σκύλου.

ΚΕΦΑΛΙ
Το κεφάλι των ΑΡΒΤ (American Pit Bull Terrier) είναι μοναδικό και ιδιαίτερα χαρακτηριστικό για τη φυλή. Είναι μεγάλο και φαρδύ, δίνοντας έτσι την εντύπωση μεγάλης δύναμης, δεν είναι όμως δυσανάλογο με το μέγεθος του κορμού. Αν κάποιος το κοιτάξει από μπροστά, το κεφάλι έχει σφηνοειδές σχήμα. Αν κάποιος το κοιτάξει από τα πλάγια, το κρανίο και η μουσούδα είναι παράλληλα μεταξύ τους και ενώνονται από μια καλοσχηματισμένη ένωση. Καλοσχηματισμένα τόξα βρίσκονται πάνω από τα μάτια χωρίς όμως να είναι έντονα. Το κεφάλι είναι καλά λαξευμένο, αναδεικνύοντας τη δύναμη, τη γοητεία και το χαρακτήρα του σκύλου.

ΚΡΑΝΙΟ
Το κρανίο είναι μεγάλο, επίπεδο ή ελαφρώς κυρτό, βαθύ, και φαρδύ ανάμεσα στα αυτιά. Αν κάποιος το κοιτάξει από πάνω, το κρανίο λεπταίνει ελαφρώς προς την κοιλότητα του μετώπου. Υπάρχει ένα μεσαίο αυλάκι που μειώνεται από την κοιλότητα του μετώπου προς την ινιακή χώρα. Ο μύς που περιβάλει το μάγουλο είναι χαρακτηριστικός αλλά χωρίς ρυτίδες. Όταν ο σκύλος είναι συγκεντρωμένος, ρυτίδες σχηματίζονται στο μέτωπο, που αποτελεί τη μοναδική έκφραση των ΑΡΒΤ (American Pit Bull Terrier).

ΜΟΥΣΟΥΔΑ
Η μουσούδα είναι φαρδιά με μια ελαφριά κλίση από την κοιλότητα του μετώπου προς τη μύτη, και μια ελαφριά παρέκκλιση κάτω από τα μάτια. Το μήκος της μουσούδας είναι μικρότερο από το μήκος του κρανίου κατά ποσοστό 2:3. Το πάνω μέρος της μουσούδας είναι ευθύ. Το κάτω σαγόνι είναι καλά ανεπτυγμένο και φαρδύ. Τα χείλη είναι καθαρά και σφικτά.

Ελαττώματα: προγούλια, αδύναμο κάτω σαγόνι.

ΔΟΝΤΙΑ
Τα ΑΡΒΤ (American Pit Bull Terrier) έχουν ένα πλήρη οδοντοστοιχία αποτελούμενη από άσπρα δόντια που απέχουν με ίση απόσταση μεταξύ τους που σχηματίζουν ψαλιδωτό δάγκωμα.

Ελάττωμα: ευθύ δάγκωμα.
Σοβαρά ελαττώματα: Προγναθισμός ή υπογναθισμός, στραβό στόμα, δόντια που λείπουν (αυτό δεν ισχύει σε δόντια που έχουν χαθεί ή αφαιρεθεί από κτηνίατρο).

ΜΥΤΗ
Η μύτη είναι μεγάλη με μεγάλα, ανοιχτά ρουθούνια. Η μύτη μπορεί να έχει οποιοδήποτε χρώμα.

ΜΑΤΙΑ
Τα μάτια είναι μεσαίου μεγέθους, στρογγυλά ως και αμυγδαλωτά, τοποθετημένα μακριά και χαμηλά στο κρανίο. Όλα τα χρώματα είναι αποδεκτά εκτός από το μπλε, το οποίο αποτελεί σοβαρό ελάττωμα.

Σοβαρά ελαττώματα: μάτια που προεξέχουν, μάτια διαφορετικού χρώματος, μπλε μάτια.

ΑΥΤΙΑ
Τα αυτιά είναι τοποθετημένα ψηλά είτε ολόκληρα είτε κομμένα. Αν είναι ολόκληρα, είναι αποδεκτά όσα είναι σηκωμένα κατά το ήμισυ ή με σχήμα τριαντάφυλλου. Πεσμένα ή επίπεδα αυτιά δεν είναι επιθυμητά.

ΛΑΙΜΟΣ
Ο λαιμός είναι μεσαίου μεγέθους και μυώδης. Υπάρχει ένα μικρό τόξο στο σβέρκο. Ο λαιμός πλαταίνει σταδιακά ξεκινώντας από τη σύνδεση με το κρανίο μέχρι το σημείο που ενώνεται με τους ώμους. Το δέρμα στο λαιμό είναι σφιχτό και χωρίς πτυχές.

Ελαττώματα: Πολύ κοντός και χοντρός λαιμός, λεπτός ή αδύναμος λαιμός, πτυχές.

ΜΠΡΟΣΤΙΝΟ ΤΜΗΜΑ
Η ωμοπλάτη είναι μακριά, φαρδιά και μυώδης. Ο άνω βραχίονας είναι περίπου ίσος στο μήκος με την ωμοπλάτη και συνδέονται με μια καθαρή γωνία.

Τα μπροστινά πόδια είναι δυνατά και μυώδη. Οι αγκώνες είναι τοποθετημένοι κοντά στον κορμό. Αν κάποιος το κοιτάξει από μπροστά, τα μπροστινά πόδια βρίσκονται σχετικά μακριά και κάθετα στο έδαφος. Τα υποκνήμια είναι κοντά, δυνατά, ίσια και ευλύγιστα. Όταν κάποιος το κοιτάει από το πλάι, τα υποκνήμια είναι σχεδόν ευθυτενή.

Ελαττώματα: Ολόισιοι ή κυρτοί ώμοι, αγκώνες που προεξέχουν προς τα έξω ή προς τα μέσα, χνούδι στα υποκνήμια, τοξωτά μπροστινά πόδια, πέλματα προς τα μέσα ή προς τα έξω.

ΚΟΡΜΟΣ
Το στήθος είναι βαθύ, και αρκετά ευρύχωρο με χώρο για την καρδιά και τα πνευμόνια, αλλά το στήθος δεν πρέπει να είναι ποτέ πιο φαρδύ από ότι είναι βαθύ. Το στήθος δεν εκτείνετε πολύ πίσω από το σημείο των ώμων. Τα πλευρά εκτείνονται μέχρι πίσω και ξεκινάνε από την σπονδυλική στήλη, μετά ισιώνουν για να σχηματίσουν ένα σώμα που εκτείνεται μέχρι τους αγκώνες. Η πλάτη είναι δυνατή και σταθερή. Η γραμμή της ράχης έχει μια ελαφριά κλίση προς τα κάτω από το ακρώμιο προς μια μυώδη πλάτη. Ο γλουτός είναι κοντός, μυώδης και δημιουργεί ένα μικρό τόξο στο πάνω τμήμα του γοφού, αλλά στενότερος από τα τοιχώματα της θωρακικής κοιλότητας. Τα οπίσθια έχουν μια ελαφριά κλίση προς τα κάτω.

ΠΙΣΩ ΤΜΗΜΑ
Το πίσω τμήμα είναι δυνατό, μυώδες και ελαφρώς φαρδύ. Τα οπίσθια είναι γεμάτα και από τις δύο πλευρές της ουράς και βαθιά από τη λεκάνη ως τον καβάλο. Το οστό, η γωνιακή θέση, και η μυϊκή μάζα του πίσω τμήματος είναι σε ισορροπία με του μπροστινού. Τα μπούτια είναι καλά αναπτυγμένα με μεγάλους, διακριτούς μύες. Αν το κοιτάξουμε από πλάι, ο ταρσός είναι κυρτός και τα πλαϊνά υποκνήμια είναι κάθετα στο έδαφος. Αν το κοιτάξουμε από πίσω, τα πλαϊνά υποκνήμια είναι ίσια και παράλληλα το ένα με το άλλο.

Ελαττώματα: στενό πίσω τμήμα, πίσω τμήμα ρηχό από τη λεκάνη ως τον καβάλο, έλλειψη μυών, ίσιο ή πολύ κυρτό γόνατο, μηνοειδής ταρσός, τοξοειδή πόδια.

ΠΟΔΙΑ
Τα πόδια είναι στρογγυλά, ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου, και σφιχτά. Τα πέλματα είναι σκληρά, δυνατά. Τα παράνυχα πρέπει να αφαιρούνται.

Ελάττωμα: πλατυποδία

ΟΥΡΑ
Η ουρά βρίσκεται στην φυσική προέκταση της πλάτης, και καταλήγει να είναι μυτερή. Όταν ο σκύλος είναι χαλαρός, η ουρά βρίσκεται χαμηλά και εκτείνεται προς τους ταρσούς. Όταν ο σκύλος κινείται η ουρά βρίσκεται στο επίπεδο της πλάτης. Όταν ο σκύλος είναι ενθουσιασμένος η ουρά είναι σηκωμένη ψηλά, αλλά ποτέ δεν τυλίγεται πάνω από την πλάτη.

Ελάττωμα: μακριά ουρά (η άκρη της ουράς είναι πιο μακριά από τους ταρσούς)
Σοβαρό ελάττωμα: Τυλιχτή ουρά, ουρά με κόμπους
Αποκλεισμός: ουρά που βρίσκεται κοντά στο σώμα.

ΤΡΙΧΩΜΑ
Το τρίχωμα είναι γυαλιστερό και απαλό, και σχετικά σκληρό στο άγγιγμα.

Ελαττώματα: σγουρό, κατσαρό, ή αραιό τρίχωμα
Αποκλεισμός: μακρύ τρίχωμα

ΧΡΩΜΑ
Οποιοδήποτε χρώμα, ή σχέδιο, ή συνδυασμός χρωμάτων είναι αποδεκτός.

ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ
Το ΑΡΒΤ (American Pit Bull Terrier) πρέπει να είναι δυνατά και ευκίνητα συνεπώς το πραγματικό βάρος και ύψος είναι λιγότερο σημαντικά από την σωστή αναλογία βάρους και ύψους. Το επιθυμητό βάρος για ένα ενήλικο αρσενικό σε καλή κατάσταση είναι μεταξύ 15 με 30 κιλών. Το επιθυμητό βάρος για ένα ενήλικο θηλυκό σε καλή κατάσταση είναι μεταξύ 15 με 20 κιλών. Σκύλοι πάνω από αυτό το βάρος δεν λαμβάνουν ποινές εκτός αν είναι δυσανάλογα μυώδη ή χοντρά.

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Το ΑΡΒΤ περπατάει με καμαρωτή, γεμάτη αυτοπεποίθηση διάθεση, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι περιμένει ανά πάσα στιγμή να δει κάτι νέο και συναρπαστικό. Όταν περπατάει γρήγορα, ο βηματισμός γίνεται χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, ανάλαφρα, δυνατά και καλά συντονισμένος, επιδεικνύοντας καλή επιτάχυνση. Όταν κινείται, η γραμμή της πλάτης παραμένει επίπεδη με μόνο μια ελαφριά κάμψη για να δείξει ευλυγισία. Αν το κοιτάξει κανείς από οποιαδήποτε θέση, τα πόδια γυρνάει είτε μέσα είτε έξω, δεν διασταυρώνονται ούτε συγκρούονται μεταξύ τους. Καθώς αυξάνεται η ταχύτητα, τα πόδια έχουν την τάση να συγκλίνουν προς την κεντρική γραμμή ισορροπίας.

Ελαττώματα: τα πόδια να μην κινούνται στο ίδιο επίπεδο, να διασταυρώνονται μπροστά ή πλάι, πλαϊνά πόδια να κινούνται πολύ κοντά ή να ακουμπάνε, ρολάρισμα, πλαγιοβαδισμός, βήμα Hackney, μπροστινά πόδια να πετάγονται προς τα έξω κατά την κίνηση.

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΕΣ
Μονόρχις ή κρυπτόρχις. Βαρβαρότητα ή δειλία. Μονόπλευρη ή αμφίπλευρη κώφωση. Πολύ κοντή ουρά. Αλμπινισμός.

Σημείωση: Αν και κάποιο επίπεδο επιθετικότητας είναι χαρακτηριστικό της ράτσας, οι εκπαιδευτές θα πρέπει να συμμορφωθούν με την πολιτική του U.K.C. σχετικά με την γενική εικόνα των σκύλων σε εκθέσεις της U.K.C.


ΚΛΙΜΑΚΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ
Γενική εμφάνιση, προσωπικότητα, υπακοή
20
Κεφάλι, μουσούδα, μάτια, αυτιά
25
Λαιμός, ωμοπλάτη, και στήθος
15
Κορμός
15
Πόδια και πέλματα
15
Ουρά, τρίχωμα και χρώμα
15
Σύνολο
100

На нашем сайте собраны рингтоны разных жанров, Вы можете совершенно бесплатно скачать mp3 рингтоны. Поп музыка и многое другое