Σε μια πρόσφατη συζήτηση, τέθηκε το ζήτημα του gameness του Bullyson και υποσχέθηκα να το επεξεργαστώ αυτό σε ένα άρθρο που θα μπορούσε πιθανότατα να ρίξει μόνο λάδι στην φωτιά. Η ακριβής ερώτηση ήταν γιατί κάποιος να θέλει να ήθελε να αναπαράγει ένα σκυλί, όπως ο Bullyson, όταν δεν ήταν dead game; Σαν ξένος και χωρίς να είμαι στην μια ή την άλλη πλευρά, θα προσπαθήσω να ρίξω φως στο θέμα.

Για να πάρετε μια εικόνα, ο Bullyson και ο Eli Jr, ήταν ένα εξαιρετικό ζευγάρι σκυλιών. Είχαν αναμφίβολο κεφάλι και ώμους πάνω στον ανταγωνισμό την εποχής τους. Μέχρι τότε, σχεδόν πάντα, οι παλοί πίστευαν τα άγρια, με σκληρό δάγκωμα και πνίξιμο ήταν curs, curs είναι τα σκυλιά που δεν είναι game. Η νέα γενιά σκυλάδων που προέκυψαν κατά την διάρκεια αυτής της εποχής εκτίμησαν ένα σκυλί που θα μπορούσε να κάνει την δουλειά γρήγορα και ακόμα και οι παλιοί άρχισαν να αλλάζουν τον τρόπο σκέψης τους σε διάφορους βαθμούς. Παρόλα αυτά, ακόμα και πριν από τον χαμό του, οι περισσότερη αμφισβήτησαν το gameness του Bullyson, αλλά παρ’ όλα αυτά είχε εκτραφεί με μερικές από τις καλύτερες σκύλες στην χώρα, με αποτέλεσμα μια αρκετά σταθερή βάση.

 

Νιώθω τυχερός που έχω δει τον Bullyson να κερδίζει και να χάνει. Η νίκη του επι του Sirhan δεν ήταν τόσο καταστροφική όπως οι περισσότεροι αναμένανε, πιθανός επειδή ο Sirhan ήταν το καλύτερο σκυλί που πίστευαν πως υπάρχει τότε.

Στην ήττα του, όλοι την είδαν διαφορετικά. Ως μαθητής της φυλής δεν πιστεύω ότι αγνοώ κάποιο στοιχείο από όλα αυτά που έχουν αναφερθεί. Το να χάσει ο Bullyson από τον γιό του Benny Bob ήταν όχι μόνο ειρωνικό, αλλά και λυπητερό. Ο Benny Bob φάνηκε να εξουδετερώνει και να προσπερνά τις καλύτερες κινήσεις του πατέρα του. Πρίν ολοκληρωθεί ο αγώνας, ήταν προφανές πως ο Bullyson δεν μπορούσε να νικήσει. Ένα ερασιτέχνης μπορούσε να δει τον Bullyson να γλιστράει από εδώ και από εκεί από το σοκ και το τέλος φαινόταν να φτάνει. Η ήττα του άφησε το πλήθος να ξύνει τι κεφάλι του με δυσπιστία. Ο παλιός πολεμιστής ήταν κάτω από την σκιά ενός δέντρου την καυτή ημέρα του Ιουλίου, τα αγόρια από το Houston και το San Antonio που ερεύνησαν την σκηνή. Χρόνια αργότερα, ο Maurice εξακολουθεί να κρατάει κρυμμένο σε ένα σεντούκι, το οποίο θα μπορούσε να είναι η υπόθεση.

Πριν συνεχίσουμε, πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι ορισμένα από τα σκυλιά που γεννήθηκαν από τον bullyson ήταν εξαίρετα, αν μη τι άλλο.υπήρχε ο Benny Bob που έχασε από τον Jimmy Boots με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Ο Ralph, ο άνθρωπος που προετοίμαζε και χειριζόταν τον Jimmy Boots μου είπε αργότερα πως θα ήταν περήφανος ακόμα και αν απλά έφερνε το σκυλί πίσω σπίτι. Ο Stomper, o Bullyson Jr και ο Jeremiah ήταν μερικά από αυτά που είδα και άξιζαν να τα ταϊζεις. Ένα πράγμα που ξεχωρίζει στο μυαλό μου για αυτά τα Bullyson κουτάβια, μερικά από τα οποία ήταν εξαιρετικά, ενώ άλλα ήταν στο μέσο όρο, το ποσοστό τον game dogs ανάμεσα τους ήταν τόσο υψηλό όσο στην περισσότερες οικογένειες που εκτρέφονταν αυτή την περίοδο.

Σχεδόν όλα τα μεγάλα σκυλιά αμφισβητήθηκαν από κάποιους πως δεν ήταν Dead Game. Ο Bullyson και ο Elli Jr δεν εξαιρούνται από αυτό.  Για εμένα, το Gameness είναι κάτι που έχει με πολλούς παράγοντες ή συνδυασμό αυτών: χρόνος, μέρος, περιβάλλον, προετοιμασία του ζώου και το στρές είναι όλα παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση του σκύλου. Πολλά σκυλιά δείχνουν να είναι φτωχά σε gameness κάποια στιγμή και έρχονται πίσω να δείξουν πως είναι dead game κάποια άλλη στιγμή, ενώ άλλα έχουν δείξει εξαιρετικό gameness μια μέρα την άλλη είναι κρύα.

Σε μια συνομιλία με τον Maurice πίσω το ’70 του είπα ότι ήμουν ανήσυχος να χρησιμοποιήσω τον Bullyson σαν επιβήτορα στο πρόγραμμα μου, ακόμα και μετά από την συμβουλή του να το κάνω. Καλά γιέ μου, είπε, θα ζευγαρώσεις αυτόν σε αυτά τα alligator σκυλιά και θα έχεις του πιο σκληρούς S.O.B.’s τα οποία ποτέ υπήρξαν. Δίστασε καθώς περίμενε την επόμενη ερώτηση μου, και ξεκίνησε να λέει, μπορεί να χάσεις λίγο gameness, αλλά ποτέ δεν θα το ξέρεις αν θα είναι τόσο σκληρά όσο σκέφτηκα πως θα είναι.

Έχουμε ακούσει όλες της ιστορίες του Bobby Hall να κρύβοντε φοβισμένος στα αυτοκίνητα και να ανεβαίνει στα δέντρα για να μην τους δαγκώσει ο Bullyson. Αν ήταν δικός μου τότε, δεν θα έπρεπε ποτέ να ανησυχεί για τον Benny Bob μην τον σκοτώσει. Αυτό επίσης είναι μια μοναδική κατάσταση καθώς ο Bullyson ποτέ δεν παρήγαγε μεγάλο ποσοστό man eaters, από όσο ξέρω.

Game  ή όχι, πιστεύω ότι είμαι συντηρητικός λέγοντας πως κάθε σκύλος από τον Diboέχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα σημερινά bulldog από τον σημερινό Bullyson. Μέσο του eli Jr στην εξίσωση και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτά τα δυο αδέρφια άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό το πώς οι dogmen παντού κοίταξαν και αισθάνθηκαν την καλύτερη φυλή στην γη σήμερα. 

Garry Hammonds

Pitbullyard Link

Πηδάει επάνω στον κόσμο - Πως να μην ανεβαίνει στα κρεβάτια - Όταν την μαλώνω λερώνει όπου βρει

Ερώτηση:

Καλημέρα,
Θα ήθελα την πολύτιμη βοήθεια σας!!!! Έχω μια πιτμπουλινα 6 μηνών η οποία όταν έρχεται κάποιος στο σπίτι πηδάει συνέχεια πάνω του με αποτέλεσμα να αποφεύγω να καλώ κόσμο σπίτι μου.
Επίσης θέλω να μου πείτε πως μπορώ να της ξεμάθω να ανεβαίνει στα κρεβατια (λάθος καθαρά δικό μου) για να σταματήσει πλέον η οικογένεια μου να κοιμάται με κλειστές πόρτες! Όταν θέλει να κοιμηθεί και δεν τις ανοίγουμε αρχίζει και γαυγίζει , μένω σε διαμέρισμα και ο θόρυβος ειδικά τις ώρες κοινής ησυχίας μου προκαλεί πρόβλημα, το ίδιο συμβαίνει και όταν την περιορίζω(τιμωρία) στο μπαλκόνι για κάτι που έκανε!
Όταν την μαλώνω (ποτέ χωρίς λογο) μετά από λίγο πάει και λερώνει όπου βρει ενώ ξέρει ότι κάτι τέτοιο ειναι λάθος, θεωρώ ότι το κάνει επίτηδες!
Τέλος δεν μπορώ να της επιβληθώ , στο αγόρι μου ''κάθεται'' σούζα ενώ σε μένα μπορώ να πω ότι δεν με υπολογίζει καθόλου...κατά τα άλλα η ΡΑΛΟΥ ειναι πανέξυπνη!!! Εκπέμπω S.O.S


Απάντηση

Αγαπητή κυρία Αντριάνα καλησπέρα σας,
 
Όσον αφορά το θέμα του πηδήματος στους επισκέπτες θα πρέπει αρχικά εσείς η ίδια και όποιος άλλος συναναστρέφεται με την σκυλίτσα σας καθημερινά να μην την επιβραβεύει όταν πηδάει.
Ανταμοιβή/επιβράβευση δεν είναι μόνο ή λιχουδιά είναι το χάδι μας, η φωνή μας, η ματιά μας, το παιχνίδι, το φαγητό, το λουρί για την βόλτα και πολλά άλλα.
Άρα θα πρέπει οτιδήποτε τις δίνετε ακόμη και προνόμια να δίνονται μόνο όταν είναι και τα τέσσερα πόδια στο έδαφος.
Όταν έρχονται επισκέπτες ή όταν συναντάτε φίλους στο δρόμο ζητήστε τους ευγενικά να μην της δώσουν καμία σημασία όπως επίσης να μην ανταμείψουν την συμπεριφορά της με κάτι από τα παραπάνω όταν πλέον ηρεμίσει μπορούν να την χαϊδέψουν.
Αν παρόλα αυτά η συμπεριφορά της είναι πολύ έντονη και δεν μπορείτε να την ελέγξετε κρατήστε την στο λουρί χωρίς φωνές ή επιπλήξεις έτσι ώστε να μην της δοθεί η δυνατότητα να πηδήξει επάνω στον επισκέπτη.
Επιβραβεύστε την όταν βρίσκετε με τα τέσσερα πόδια στο έδαφος.
Χρησιμοποιείστε το αγαπημένο της κόκαλο, παιχνίδι ή Kong  για να την κρατάτε απασχολημένη όση ώρα υπάρχει κόσμος στο σπίτι.
Σίγουρα το να "ξεμάθει" όπως λέτε να ανεβαίνει επάνω στα κρεβάτια δεν είναι εύκολο γιατί θέλει υπομονή και συνέπεια από μέρους σας.

Μερικά πιθανά tips που μπορώ να προτείνω είναι:

  • Δώστε της ένα εναλλακτικό σημείο αντί του κρεβατιού σας. Τον πρώτο καιρό επιβραβεύστε την κάθε φόρα που το χρησιμοποιεί με το αγαπημένο της κόκαλο, λιχουδιά, παιχνίδι, χάδι κλπ.
  • Να μην της δίνετε η δυνατότητα να ανεβαίνει επάνω στο κρεβάτι. Κλείστε την πόρτα, βάλτε κάποιο εμπόδιο, κατεβάστε την χωρίς να της φωνάξετε ή την μαλώσετε (ουδέτερη στάση χωρίς συναίσθημα).
  • Όταν πάτε για ύπνο να υπάρχει εκεί κοντά και το μαξιλάρι της. Αν προσπαθήσει να ανέβει επάνω στο κρεβάτι σας κατεβάστε την χωρίς να της φωνάξετε. Επιβραβεύστε την όταν χρησιμοποιεί το σημείο της.
  • Διαφορετικά χρησιμοποιείστε κάποιο εμπόδιο στην πόρτα σας ή ένα baby gate έτσι ώστε να έχει ορατότητα αλλά όχι πρόσβαση στο δωμάτιο. Το μαξιλάρι της και πάλι να είναι κοντά στο δωμάτιο και την επιβραβεύετε όταν το  χρησιμοποιεί.
  • Σε περίπτωση που κλάψει, γαυγίσει κλπ. αδιαφορείτε. Είναι λογικό να συμβεί μιας και μέχρι σήμερα κοιμόταν μαζί σας. Μόλις ηρεμίσει και πάει στο κρεβάτι της την ανταμείβετε.
  • Αν τα γαυγίσματα, κλάματα κλπ. είναι πολύ έντονα δοκιμάστε να κάνετε τα παραπάνω σε ώρες μη κοινής ησυχίας και μη πραγματικού ύπνου δικού σας.
  • Οι ανταμοιβές τον πρώτο καιρό πρέπει να είναι έντονες και συχνές.
  • Όταν είναι ώρα πραγματικού ύπνου δικού σας και του σκύλου αρκεστείτε σε ένα χαλαρό μπράβο κορίτσι μου. Δεν θέλουμε να την αναστατώσουμε και να σηκωθεί ή να ξυπνήσει αν κοιμάται.
  • Όταν δουλεύετε το μαξιλάρι σε μορφή μαθήματος με σκοπό να της κάνετε έντονο το γεγονός ότι όποτε χρησιμοποιεί το κρεβάτι της συμβαίνουν θετικά και όμορφα πράγματα τότε χρησιμοποιείτε λιχουδιές, παιχνίδια, χάδια κλπ.
  • Το μαξιλάρι ή το κρεβάτι θα πρέπει να υπάρχει και όταν είστε σε άλλους χώρους του σπιτιού πχ. σαλόνι.

 
Η σκυλίτσα σας δεν λερώνει όταν την μαλώνετε γιατί σας εκδικείται ή επίτηδες αλλά από στρες που μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες.
Λέτε πως δεν την μαλώνετε ποτέ χωρίς λόγο όμως αυτή γνωρίζει τον λόγο που την μαλώνετε ή γνωρίζει ποιο είναι το σωστό και αυτό που εσείς θέλετε για να μην μαλωθεί;
Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να στρεσαριστεί/φοβηθεί και να ουρήσει.
Η ούρηση στους σκύλους έχει πολλές έννοιες και είναι ένα είδος επικοινωνίας δεν γίνετε μόνο για ξελάφρωμα
Οποιοδήποτε μέσω περιορισμού ο σκύλος θα πρέπει πρώτα να το μάθει πριν το χρησιμοποιήσουμε όπως και ο χώρος της τιμωρίας θα πρέπει να φορτιστεί και θετικά έτσι ώστε ο σκύλος να μην αντιδρά όταν βρίσκετε εκεί ή όταν πρέπει να πάει εκεί.  
Τέλος όπως έχω ήδη ξαναπεί σε παλαιότερες ερωτήσεις/απαντήσεις μελών…
Θεωρώ πως η επιβολή, η κυριαρχία, η αρχηγία κλπ. είναι έννοιες που ο καθένας μας τις μεταφράζει τελείως διαφορετικά.
Αυτό που λέω στους πελάτες μου όταν αγχώνονται για τα παραπάνω είναι ότι τα πάντα ξεκινάνε από μας και μετά καταλήγουν στον σκύλο και αν πρέπει κάπου να επιβληθούμε ή να κυριαρχήσουμε είναι στον εαυτό μας και στα θέλω μας.
Η συνέπεια, ο σεβασμός, η αυτοκυριαρχία, η ρουτίνα/πρόγραμμα, η σταθερότητα, οι κανόνες, η καλοσύνη και η εκπαίδευση είναι αυτά που θα ορίσουν την σχέση και την θέση που θέλουμε να έχουμε στα μάτια του κουταβιού/σκύλου μας.

 
Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Χαρά μου να βοηθήσω όσο μπορώ.
 
Με εκτίμηση.
Ελένη Παράσχου
Εκπαιδεύτρια σκύλων

 

 

На нашем сайте собраны рингтоны разных жанров, Вы можете совершенно бесплатно скачать mp3 рингтоны. Поп музыка и многое другое