Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιληφθούμε το σύνδρομο του ηλικιωμένου σκύλου. Οι κτηνίατροι το ορίζουν σαν βαθμιαία μείωση της ικανότητας αναγνώρισης που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στη συμπεριφορά του σκύλου.

Όταν το σκυλί αλλάζει τις συνηθισμένες του αντιδράσεις χωρίς να πάσχει από κάποια ασθένεια που θα ήταν αιτία αυτών των αλλαγών συμπεριφοράς, τότε η συνηθισμένη διάγνωση είναι σύνδρομο αντιληπτικής δυσλειτουργίας. Από αυτή την αιτία υποφέρουν περισσότερα από τα μισά σκυλιά ηλικίας άνω των 8 ετών. Όσο μεγαλύτερο είναι το σκυλί τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να έχει το σύνδρομο αντιληπτικής δυσλειτουργίας. Στους ανθρώπους, οι γιατροί αποδίδουν την αλλαγή συμπεριφοράς επίσης στη μεγάλη ηλικία.
Υπάρχουν τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά σημάδια: συχνή ακράτεια μέσα στο σπίτι, περισσότερος ύπνος του κανονικού, σύγχυση ενεργειών και αδυναμία ανταπόκρισης στα εξωτερικά ερεθίσματα.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ

ΣΥΧΝΗ ΑΚΡΑΤΕΙΑ
• Ουρεί μέσα στο σπίτι.
• Αφοδεύει μέσα στο σπίτι.
• Δεν δείχνει ότι θέλει να κάνει την ανάγκη του.


ΥΠΝΟΣ
• Κινείται πιο αργά.
• Κοιμάται την ημέρα περισσότερο από το κανονικό.
• Κοιμάται λιγότερο τη νύχτα.
• Περπατάει τριγύρω άσκοπα.


ΣΥΓΧΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ
• Βγαίνει έξω και μένει εκεί.
• Εμφανίζεται αφηρημένος και με απόμακρο βλέμμα.
• Κρύβεται συχνότερα.
• Δεν αναγνωρίζει τους φίλους.
• Δεν έρχεται όταν τον φωνάζουμε.


ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗΣ
• Πλησιάζει τους ανθρώπους πιο σπάνια είτε τον φωνάξουμε είτε όχι.
• Δεν ανέχεται τα χάδια επί πολλή ώρα.
• Δεν μας υποδέχεται στην πόρτα όταν γυρίζουμε στο σπίτι.

Πρόβλημα κοινωνικοποίησης.

Ερώτηση:

ΛΟΙΠΟΝ, ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΦΙΝΤΕΛ. ΕΧΩ ΜΙΛΗΣΕΙ ΗΔΗ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΝΩΜΗ.
ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ 4 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΙ ΑΛΛΑ ΣΚΥΛΙΑ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ, ΞΕΡΩ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗ ΦΥΛΗ Κ ΟΜΩΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΙ  ΠΟΛΥ.
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ. ΕΧΩ ΜΙΛΗΣΕΙ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ  ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΟΤΙ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΟΝΑΧΟΓΙΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΜΕ ΑΛΛΑ ΣΚΥΛΙΑ.
ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΟΣΕΣ ΒΟΛΤΕΣ Κ ΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΣΑ ΣΚΥΛΙΑ ΚΙ ΑΝ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΕΧΩΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ.
ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΝ ΧΤΥΠΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΚΥΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΣΩΜΑ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ''ΚΟΚΟΝΑΚΙΑ'' Η' ΜΕ ΑΛΛΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ.
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ??


Απάντηση:

Καλησπέρα σας,
 
Πιθανότατα ένας από του λόγους να είναι αυτός που αναφέρετε δυστυχώς όμως δεν μπορώ να γνωρίζω τι ακριβώς συμβαίνει και που οφείλεται.
Επίσης δεν μπορώ να γνωρίζω αν είναι όντως επιθετικότητα ή απλά το κουτάβι προσεγγίζει απότομα ή άγαρμπα σκυλιά του ίδιου μεγέθους λόγο απειρίας ή λάθους χειρισμού δικούς σας.
Σίγουρα το να το χτυπήσετε ή το να του φωνάξετε όπως πολύ σωστά λέτε δεν πρόκειται να βοηθήσει, όπως η ανταμοιβή έτσι και η τιμωρία μπορεί να δυναμώσει μια συμπεριφορά.
Αν νοιώθουμε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε ή να διαχειριστούμε μια κατάσταση απλά αποχωρούμε από τον χώρο καλώντας το κουτάβι να μας ακολουθήσει. Χωρίς ένταση, φωνές, τραβήγματα λουριού κλπ.
Προσωπικά θα το έφερνα σε ελεγχόμενη/σωστή επαφή αρχικά με σκύλους που δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα και θα το αντάμειβα κάθε φορά που θα χρησιμοποιούσε την γλώσσα του σώματος του σωστά.
Έπειτα θα δοκίμαζα με σκύλους ίδιου μεγέθους, ίδιας ηλικίας κλπ. αρχικά για πολύ λίγο και ανάλογα την πρόοδο θα αυξανόταν ο χρόνος και η απόσταση.
Θα ξεκινούσα  να του μαθαίνω εναλλακτικές συμπεριφορές για να χρησιμοποιεί αντί αυτών που δεν θέλω και για να έχω και εγώ από κάπου να πιαστώ. Αρχικά σε περιβάλλον που μπορεί να αποδώσει και σταδιακά θα πρόσθετα παρενοχλήσεις, καινούργιους χώρους κλπ.
Αν υποθέσουμε ότι έχει συνδυάσει για κάποιο λόγο αρνητικά αυτού του είδους τους σκύλους θα προσπαθούσα να το αντιστρέψω (απευαισθητοποίηση) ανταμείβοντας τον και παίζοντας μαζί του κάθε φορά που θα βρισκόταν άλλος σκύλος στον χώρο. Σκύλος =  παιχνίδι, λιχουδιές κλπ.
Επίσης το να καταφέρουμε να έχουμε την προσοχή του σκύλου μας επάνω μας είναι σημαντικό σε όλες τις περιπτώσεις ανεξάρτητα προβλήματος ή μη, ένας τρόπος είναι ο παραπάνω.
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω για το λόγο ότι οι ισορροπίες σε αυτού του είδους τα προβλήματα είναι αρκετά λεπτές είναι σημαντικό να έχουμε την βοήθεια και την καθοδήγηση από εκπαιδευτή ειδικό σε θέματα συμπεριφοράς.
 
 
Για οποιαδήποτε περαιτέρω απορία σας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Χαρά μου να βοηθήσω όσο μπορώ.
 
 
Με εκτίμηση.
Ελένη Παράσχου
Εκπαιδεύτρια σκύλων
 
 

 

На нашем сайте собраны рингтоны разных жанров, Вы можете совершенно бесплатно скачать mp3 рингтоны. Поп музыка и многое другое