Ο μεταβολισμός των σκυλιών αλλάζει καθώς μεγαλώνουν. Τα μεγαλύτερα συνήθως ασκούνται λιγότερο, κινούνται πιο αργά και κοιμούνται πιο πολύ. Αυτή η αλλαγή τρόπου ζωής και φυσικής συμπεριφοράς απαιτεί επίσης αλλαγή διατροφής.

Επειδή αυτές οι αλλαγές γίνονται πολύ αργά, ίσως να μη γίνουν αντιληπτές. Εκείνο που αναγνωρίζεται εύκολα είναι η αύξηση του βάρους. Όταν δίνουμε τροφή συντήρησης σε ένα σκυλί που μειώνει το μεταβολισμό του, το κάνουμε να πάρει βάρος. Η παχυσαρκία σε ένα ηλικιωμένο σκυλί προκαλεί τα προβλήματα υγείας που ήδη συνοδεύουν την ηλικία του. Καθώς μεγαλώνει το σκυλί σας, ελάχιστα όργανα του λειτουργούν πλήρως. Οι νεφροί κουράζονται και τα έντερα γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά. Αυτές οι μεταβολές αντιμετωπίζονται καλύτερα με μια αλλαγή διατροφής που περιέχει μικρότερες μερίδες οι οποίες χωνεύονται πιο εύκολα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα για όλα τα ηλικιωμένα σκυλιά. Ενώ πολλά από αυτά δεν έχουν πρόβλημα με την τροφή συντήρησης, άλλα προτιμούν την τροφή των κουταβιών ή άλλου είδους ποιοτική τροφή όπως το αρνάκι και το ρύζι. Προσέξτε ιδιαιτέρως τη διατροφή του ηλικιωμένου σκύλου σας επειδή έτσι θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε άλλα προβλήματα που ίσως τον ταλαιπωρήσουν.

Σημείωση:

Πολλές δίαιτες ενήλικων σκύλων βασίζονται στα δημητριακά. Αυτό δεν είναι καθόλου κακό, αρκεί να μην περιλαμβάνεται σόγια. Η διατροφή με δημητριακά συχνά προκαλεί φούσκωμα και αέρια.
Είναι όμως σχεδόν πάντα η φτηνότερη και δεν υστερεί καθόλου απέναντι στις πιο ακριβές δίαιτες που περιλαμβάνουν ζωικές πρωτεΐνες. Υπάρχουν πάντως αρκετές περιπτώσεις που το σκυλί σας μπορεί να χρειαστεί κάποια ειδική διατροφή, την οποία θα σας συστήσει αποκλειστικά και μόνο ο γιατρός σας.

Είναι καλό το βάρος του; Και τι να κάνω για να τραβάει το κορδόνι;

Ερώτηση:

Έχω ένα pitbull το οποίο είναι τώρα 6 μηνών. Είναι αρσενικός και ζυγίζει 22κιλά, είναι καλό το βάρος του?
Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν δαγκώνει για να τραβάει. Του δίνω κανένα πανί να δαγκώσει, το δαγκώνει αλλά μόλις το τραβά, όχι απότομα σιγά-σιγά για να το διεκδικήσει, το αφήνει. Τι να κάνω? 


 

Απάντηση:

 Αγαπητέ κύριε Γιάννη καλησπέρα σας,

 Προσωπικά δεν θεωρώ πρόβλημα το ότι δεν διεκδικεί το πανί ή το κορδόνι όταν παίζετε.


Παρόλα αυτά μερικοί πιθανοί λόγοι μπορεί να είναι:

 

  • Αλλάζει δόντια με αποτέλεσμα τα ούλα και τα δόντια του να είναι ευαίσθητα. Επίσης σε αυτή την φάση καλό είναι να μην παίζουμε τέτοιου είδους παιχνίδια, μπορεί να προκαλέσουμε μόνιμη βλάβη στη νέα οδοντοστοιχία ή ζημιά σε κάποιο δόντι που πρόκειται να βγει.
  • Δεν του αρέσει το συγκεκριμένο παιχνίδι. Βρείτε άλλα παιχνίδια που πιθανότατα να διασκέδαζε περισσότερο, το ότι είναι pitbull δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι πρέπει να τρελαίνετε γι’ αυτού του είδους τα παιχνίδια. Επίσης και αυτά τα χαρακτηριστικά μεταφέρονται σε ένα ποσοστό γονιδιακά.
  • Κάποια στιγμή που παίζατε τον τρομάξατε με την στάση ή την φωνή σας.
  • Δεν θέλει να διεκδικεί πράγματα από εσάς.

Τα κιλά και ο σωματότυπος του σκύλου σας εξαρτώνται από τα γονίδια που κληρονόμησε απ’ τους γονείς και τους προγόνους του, την διατροφή και την άσκηση.

 

Με εκτίμηση.
Ελένη Παράσχου
Εκπαιδεύτρια Σκύλων

На нашем сайте собраны рингтоны разных жанров, Вы можете совершенно бесплатно скачать mp3 рингтоны. Поп музыка и многое другое