Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιληφθούμε το σύνδρομο του ηλικιωμένου σκύλου. Οι κτηνίατροι το ορίζουν σαν βαθμιαία μείωση της ικανότητας αναγνώρισης που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στη συμπεριφορά του σκύλου.

Όταν το σκυλί αλλάζει τις συνηθισμένες του αντιδράσεις χωρίς να πάσχει από κάποια ασθένεια που θα ήταν αιτία αυτών των αλλαγών συμπεριφοράς, τότε η συνηθισμένη διάγνωση είναι σύνδρομο αντιληπτικής δυσλειτουργίας. Από αυτή την αιτία υποφέρουν περισσότερα από τα μισά σκυλιά ηλικίας άνω των 8 ετών. Όσο μεγαλύτερο είναι το σκυλί τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να έχει το σύνδρομο αντιληπτικής δυσλειτουργίας. Στους ανθρώπους, οι γιατροί αποδίδουν την αλλαγή συμπεριφοράς επίσης στη μεγάλη ηλικία.
Υπάρχουν τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά σημάδια: συχνή ακράτεια μέσα στο σπίτι, περισσότερος ύπνος του κανονικού, σύγχυση ενεργειών και αδυναμία ανταπόκρισης στα εξωτερικά ερεθίσματα.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ

ΣΥΧΝΗ ΑΚΡΑΤΕΙΑ
• Ουρεί μέσα στο σπίτι.
• Αφοδεύει μέσα στο σπίτι.
• Δεν δείχνει ότι θέλει να κάνει την ανάγκη του.


ΥΠΝΟΣ
• Κινείται πιο αργά.
• Κοιμάται την ημέρα περισσότερο από το κανονικό.
• Κοιμάται λιγότερο τη νύχτα.
• Περπατάει τριγύρω άσκοπα.


ΣΥΓΧΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ
• Βγαίνει έξω και μένει εκεί.
• Εμφανίζεται αφηρημένος και με απόμακρο βλέμμα.
• Κρύβεται συχνότερα.
• Δεν αναγνωρίζει τους φίλους.
• Δεν έρχεται όταν τον φωνάζουμε.


ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗΣ
• Πλησιάζει τους ανθρώπους πιο σπάνια είτε τον φωνάξουμε είτε όχι.
• Δεν ανέχεται τα χάδια επί πολλή ώρα.
• Δεν μας υποδέχεται στην πόρτα όταν γυρίζουμε στο σπίτι.

Έχω τρομερό πρόβλημα με το γαύγισμα..Στην ηλικία των 7 μηνών είχε πάει για εκπαίδευση σε εκπαιδευτή.

Ερώτηση:

Καλησπέρα σας. Θα ήθελα τη βοήθεια σας σχετικά με τον steve γιατί έχω τρομερό πρόβλημα.
Ο steve ειναι 14 μηνών και στην ηλικία των 7 μηνών είχε πάει για εκπαίδευση σε εκπαιδευτή σκύλων διότι είχα μεγάλο πρόβλημα με τη συμπεριφορά του.
Αυτά που ήθελα να τον μάθει ήταν να μην γαυγίζει συνεχεία με το που δεν του δώσεις σημασία για ένα λεπτό, και να ακούει σε κάποιες εντολές όπως κάτσε, κάτω και μαζί. Αυτά σε πρώτη φάση μπορώ να πω ότι γίνανε.
Αυτό που με ξένισε λίγο ειναι ότι όσο παρακολουθούσα την εκπαίδευση του έφαγε πολύ τράβηγμα με τον πνίχτη σε σημείο να ουρλιάζει το σκυλί για να μάθει αυτά τα βασικά.
Ο εκπαιδευτής μου εξήγησε ότι έτσι πρέπει και να κάνω το ίδιο όταν δεν υπακούει σε κάποια εντολή που του δίνω. Εγώ βέβαια ήμουν πολύ πιο επιεικής αλλά όταν δεν υπάκουγε σε σημείο αηδίας έτρωγε χοντρό μάλωμα. Όσον αφορά το γαύγισμα μας έδωσε ένα κολάρο με ρεύμα και μας είπε ότι όποτε γαυγίζει χωρίς λόγο να του το φοράμε για να την πάρει χαμπάρι ότι ειναι κακό.
Εγώ βέβαια δεν του το φόραγα όταν το σκυλί γαύγιζε επειδή ήθελε να πάει έξω η πείναγε η δίψαγε αλλά μόνο όταν γαύγιζε χωρίς αιτία. Όχι βεβαία ακριβώς χωρίς αιτία γιατί η αιτία ειναι στην ουσία είτε ότι μπήκαμε σπίτι και μας άκουσε και δεν του δώσαμε κάποια σημασία, είτε παίξαμε μαζί του και κάποια στιγμή τελείωσε το παιχνίδι.
Με λίγα λόγια θέλει να ασχολείσαι μαζί του 24 ώρες. Με το που πας να κανείς κάτι άλλο και να μην ασχοληθείς με αυτόν αρχίζει το γαύγισμα. Ήδη οι πρώτες παρατηρήσεις έχουνε γίνει από τους άλλους ένοικους έτσι αναγκάζομαι και του βάζω συχνότερα το κολάρο.
Ένας από τους λόγους που τον πήγα για εκπαίδευση και έδωσα 1500 ευρώ τα οποία δεν μου περισσεύανε ήταν να μην ενοχλεί τους άλλους γιατί δεν θα μπορούσα να τον κρατήσω.
Στην παρούσα φάση έχω απογοητευτεί διότι λυπάμαι να του βάζω το κολάρο γιατί κλαίει αλλά από την άλλη ενοχλεί συνέχεια.
Αγάπη έχει πάρει άφθονη από όλα τα μέλη της οικογένειας και δεν μπορώ να βρω τι φταίει για αυτή τη συμπεριφορά του. Έχω καταλήξει ότι απλά ειναι κακομαθημένος άμα υπάρχει τέτοιος όρος για σκυλιά.
Μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό? Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Μάνος. 


 

Απάντηση:


Αγαπητέ κύριε Μάνο καλησπέρα σας,

Φαντάζομαι πως ήδη γνωρίζετε τα λάθη που έχουν γίνει μιας και μου αναφέρετε κάποια από αυτά.
Η τιμωρία ή ο εξαναγκασμός δεν πρέπει να λειτουργούν ως μέσω μάθησης και εκπαίδευσης. Ο σκύλος δεν πρόκειται να μάθει τι είναι σωστό και τι λάθος αν για ότι κάνει πέρα από αυτό που θέλουμε και μας αρέσει τιμωρείτε. Επίσης με αυτό τον τρόπο κρίνετε και διακυβεύετε η σχέση εμπιστοσύνης που θέλουμε να έχουμε με τον σκύλο μας.
Το γαύγισμα όπως πολύ σωστά λέτε ποτέ μα ποτέ δεν συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει λόγος, μπορεί όχι για εμάς για τον σκύλο όμως το γαύγισμα κάτι σημαίνει και θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας αν θέλουμε να βελτιώσουμε ή να επιλύσουμε το πρόβλημα.
Διαβάζοντας το email σας  διακρίνω έναν σκύλο που είναι συνεχώς σε υπερένταση/υπερδιέγερση που αγχώνετε δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει με αποτέλεσμα να καταφεύγει στο γαύγισμα, σε καμία περίπτωση δεν είναι κακομαθημένος αλλά σίγουρα είναι μπερδεμένος και στρεσαρισμένος.
Εκπαίδευση δεν είναι μόνο το κάτσε και το ξάπλα, δεν είναι δυνατόν ένας σκύλος να κάθετε και να ξαπλώνει όλη μέρα, υπάρχουν κι άλλες καθημερινές συμπεριφορές εξίσου σημαντικές που θα πρέπει να διδάξουμε στο σκύλο μας και να του πούμε ότι αυτό που κάνει μας αρέσει.
Παρακάτω σας παραθέτω ένα άρθρο για το γαύγισμα, ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο.
Όσον αφορά το κολάρο και το μάλωμα θα σας παρακαλέσω να μην τα ξαναχρησιμοποιήσετε αντιλαμβάνεστε κι εσείς ο ίδιος ότι χειροτερεύουν και δυσκολεύουν την κατάσταση.
 
 
Θα χαρώ να μαθαίνω νέα του μικρού μας φίλου. Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Χαρά μου να βοηθήσω όσο μπορώ.
 
 
 
Με εκτίμηση.
Ελένη Παράσχου
Εκπαιδεύτρια σκύλων
 


 
ΓΑΥΓΙΣΜΑ

Αν αναρωτηθήκατε ποτέ αν το γαύγισμα του σκύλου σας είναι χειρότερο από το δάγκωμα του, ίσως η απάντηση να βρίσκεται τόσο κοντά όσο και ο γείτονάς σας.
Μερικά προβλήματα συμπεριφοράς όπως το λέρωμα μέσα στο σπίτι, επηρεάζουν μόνο την οικογένεια του σκύλου. Αλλά προβλήματα, όπως η φυγή και το υπερβολικό γαύγισμα μπορούν γρήγορα να εξελιχθούν σε διαφωνίες και συγκρούσεις με τους γείτονες σας.
Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα του κατοικίδιου ζώου σας σύντομα μπορεί να γίνει πρόβλημα και των υπολοίπων που διαμένουν τριγύρω.
Αν η «ομιλητική φύση» του σκύλου σας έχει δημιουργήσει εντάσεις με τους γείτονες σας τότε θα ήταν καλή ιδέα να συζητήσετε το πρόβλημα μαζί τους. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και λογικό για τους σκύλους να γαβγίζουν κατά διαστήματα, ακριβώς όπως και τα παιδιά κάνουν θόρυβο όταν παίζουν έξω. Αντίθετα, το συνεχές γαύγισμα είναι το σύμπτωμα ενός προβλήματος που θα πρέπει να εξεταστεί και να αντιμετωπιστεί. 
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι:
Nα καθορίσετε τη χρονική στιγμή, τη διάρκεια και τι προκαλεί το γαύγισμα. Ίσως να χρειαστεί να συνεργαστείτε με κάποιους από τους γείτονες σας έτσι ώστε να συλλέξετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε, ειδικά αν το γαύγισμα γίνεται όταν απουσιάζετε. Ρωτήστε τι βλέπουνε η τι ακούνε την στιγμή που γαυγίζει το σκυλάκι σας, κάντε περπατώντας το γύρο τού τετραγώνου και παρακολουθείστε τι συμβαίνει όταν εσείς απουσιάζετε ή τοποθετήστε στο χώρο του σπιτιού σας μια βιντεοκάμερα έτσι ώστε να δείτε τι συμβαίνει όταν εσείς φεύγετε για την δουλειά.
Με λίγη προσπάθεια θα ανακαλύψετε τελικά ποια είναι η αιτία που προκαλεί το έντονο γαύγισμα.
 
Ο σκύλος σας μπορεί να γαυγίζει εάν :

 • Το αφήνετε μόνο του πολλές ώρες χωρίς ευκαιρίες να κάνει πράγματα μαζί  σας.
 • Το περιβάλλον του είναι σχετικά άγονο χωρίς άλλα σκυλιά ή παιχνίδια.
 • Είναι κουτάβι ή νεαρός σκύλος (κάτω των τριών ετών) και δεν έχει διεξόδους να ξοδέψει την ενέργεια του.
 • Η ράτσα του σκύλου σας χρειάζεται αρκετή άσκηση καθημερινά, π.χ. κυνηγετικές ράτσες.
 • Το αντιμετωπίζετε σκληρά ή οι αντιδράσεις σας είναι απότομες.
 • Ζει ή είναι δεμένο μόνιμα σε βεράντα, ταράτσα κλπ.

 
Συστάσεις:

 • Διευρύνετε τον κόσμο του σκυλιού σας και περάστε περισσότερο χρόνο μαζί του.
 • Βγάλτε βόλτα το σκυλί σας το λιγότερο δύο φορές την ημέρα, είναι ένας καλός τρόπος άσκησης σωματικής και πνευματικής. Οι βόλτες δεν πρέπει να θεωρούνται ασήμαντες.
 • Διδάξτε στο σκύλο σας να σας φέρνει μία μπάλα ή ένα Frisbee και παίξτε μαζί του όσο το δυνατόν συχνότερα.
 • Διδάξτε του μερικές εντολές ή τρικ και κάντε το σαν άσκηση για πέντε ως δέκα λεπτά την ημέρα.
 • Επιβραβεύστε κάθε καλή συμπεριφορά με επαίνους και λιχουδιά.
 • Παρακολουθείστε μαθήματα εκπαίδευσης. Αυτό επιτρέπει σε σας και το σκυλί σας να δουλέψετε μαζί προς έναν κοινό στόχο.
 • Όταν λείπετε από το σπίτι για να κρατήσετε το σκυλάκι σας απασχολημένο έτσι ώστε να μην πλήττει, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε κάποια παιχνίδια όπως τις μπάλες τύπου Kong που γεμίζουν στο εσωτερικό τους με λιχουδιές. Θα του φανεί ενδιαφέρον και απολαυστικό.
 • Εάν ο σκύλος σας γαυγίζει για να τραβήξει την προσοχή σας, σιγουρευτείτε ότι περνάτε αρκετό χρόνο μαζί του σε καθημερινή βάση για άσκηση, παιχνίδι κλπ. 
 • Κρατήστε τον μέσα στο σπίτι και ιδιαίτερα όταν απουσιάζετε και δεν μπορείτε να τον εποπτεύσετε. Ενημερώστε τους γείτονες σας ότι εργάζεστε ενεργά πάνω στο πρόβλημα.
 • Εάν είναι καλά κοινωνικοποιημένος, ζητήστε την άδεια τού εργοδότη σας έτσι ώστε να το παίρνετε μαζί σας στην εργασία κάποιες φορές.
 • Όταν πρέπει να λείψετε περισσότερες ώρες απ’ ότι συνήθως ίσως να είναι καλύτερα να το αφήσετε σε κάποιο κέντρο ημερήσιας φροντίδας ή μισθώστε κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε για να το βγάλει βόλτα και να παίξει μαζί του.

 

Απόδοση – Επιμέλεια
Dogs Heaven Positive Training
                             with clicker

 

На нашем сайте собраны рингтоны разных жанров, Вы можете совершенно бесплатно скачать mp3 рингтоны. Поп музыка и многое другое